Швајцарци убедљивом већином гласали за легализацију истополних бракова

Истополна грађанска партнерства дозвољена су у Швајцарској од 2007.  године.

Извор: iFam News – Србија

ЖЕНЕВА – Грађани Швајцарске су убедљивом већином гласали за легализацију истополних бракова, показују коначни резултати референдума.

Према званичним резултатима, за ту меру је гласало 64,1 одсто изашлих бирача, и више од половине укупног броја бирача у сваком од 26 кантона у Швајцарској.

Швајцарска ће се тиме придружити многим земљама западне Европе, а министарка правде Карин Келер-Сутер навела је да ће влада брзо применити одлуку, која може да ступи на снагу 1. јула 2022. године, јавља Бета.

„Са овим ће сви парови у будућности бити третирани једнако пред законом: сви могу да ступе у грађански брак, са истим правима и обавезама”, навела је Келер-Сутер.

Швајцарски парламент и влада су пре референдума подржали меру „брак за све”, која представља кључни корак за већа права хомосексуалаца и лезбејки у земљи.

Истополна грађанска партнерства дозвољена су у Швајцарској од 2007.  године.

На основу референдума права истополних партнера биће изједначена са правима хетеросексуалних, пошто ће им бити омогућено да усвајају децу и да стичу држављанство на основу брака са истополном особом, а лезбијским паровима да користе донацију сперме.

Противници „брака за све” тврдили су да би замена грађанског партнерства пуним брачним правима за истополне партнере угрозила породице засноване на заједници мушкарца и жене.

Кампања је била препуна узајамних оптужби за нефер тактике, уз обострано цепање плаката, и пријаве бројних вербалних напада и увреда на рачун припадника ЛГБТ популације.

Швајцарска, традиционално конзервативна земља са 8,5 милиона становника, дала је право гласа свим женама тек 1990. године.

Већина земаља Западне Европе признаје истополне бракове, док већина држава Централне и Источне Европе не дозвољава брак два мушкарца или две жене.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Baš su super ti Švajcarci svima su pokazali koliko su oni progresivni. 1990 su dali ženama pravo glasa a samo 31. godinu kasnije i istopolne brakove, pa to je divno. Sad kad su dozvolili istopolne brakove to otvara za nas jednu mogućnost. Bilo bi super da Srbija sa Švancarskom potpiše bilateralni sporazum sa sledećim sadržajem: mi njima GEJ-eve oni nama industrijske mašine, opremu. Jednim udarcem ne 2 nego više muva.

    17
  2. toblerone land ( zemlja), će se od 01.01 2022 godine, na aerodromima , širom sveta, u tkzv. buticima , prodavati k’o ” probušeni čokoladni lgđdtbxvdsrtzuuiiiiikčšćuvcxxs” desert.

Оставите коментар