Карловац: Мост назван по јединици чији је припадник погубио тринаест заробљених резервиста ЈНА

Суђење Михајлу Храстову трајало је више од 20 година и проглашен је кривим за ратни злочин

Мурал са ликом Михајла Храстова који је 21. 9. 1991. погубио тринаест и тешко ранио двојицу заробљених припадника ЈНА (Фото: Роберт Фајт/Кропикс)

Градско веће Карловца већином гласова одлучило је да мост преко Коране, на улазу у град, назове по јединици хрватске специјалне полиције „Громови”, чији је припадник Михајло Храстов осуђен због убиства 13 заробљених резервиста ЈНА на том мосту 21. септембра 1991.

Локални медији јавили су да је одлука о преименовању у „Мост специјалне јединице полиције Гром” донета јутрос у 3.40, после маратонске седнице која је трајала 11 часова и то практично на 30. годишњицу ратног злочина због којег је Храстов после вишегодишњег судског поступка осуђен на четири године затвора.

Расправа о тој тачки, која је била последња на дневном реду, трајала је 45 минута.

Јутарњи лист наводи да је предлог ратних ветерана специјалаца подржало 13 одборника и то из Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) уз двоје из десничарског Домовинског покрета, од којих је један био припадник те јединице. Четворо одборника из зелено-леве коалиције Можемо и Нове левице била су против, док су одборници Социјалдемократске партије на почетку расправе напустили седницу.

У близини моста синоћ је откривен мурал Храстову на чијем се отварању, према извештајима локалних медија, окупило неколико стотина припадника јединица специјалне полиције из целе Хрватске, међу њима и Храстов, као и грађани Карловца. На мосту је уприличена и бакљада.

Поред мурала су осликани хрватски грб и хрватска застава, на којој је уместо грба нацртана аутоматска пушка. Реч је о оружју из којег је Храстов пуцао по разоружаним, заробљеним резервистима. Убио је 13 резервиста и ранио двојицу који су се претходно предали.

Суђење Михајлу Храстову трајало је више од 20 година и проглашен је кривим за ратни злочин и осуђен на четворогодишњу затворску казну коју је делом и одслужио. Од 2016. године је слободан. Хрватска тражи од Храстова да у буџет врати износе милионских одштетних захтева породица убијених које је држава раније обештетила, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Политика, 22. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар