Владимир Ђукановић: Закон о спречавању корупције полази од тога да су функционери лопови

Одбор за правосуђе Скупштине Србије није прихватио измене Закона о спречавању корупције

Фото: Д. Јевремовић

Одбор Скупштине Србије за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу није прихватио Предлог закона о изменама и допунама Закона о спречавању корупције који је поднела Влада Србије.

Виши саветник у Министарству правде Владимир Винш рекао је на седници Одбора да је Предлог закона о изменама и допунама Закона о спречавању корупције резултат усклађивања са примедбама које су наведене у другом извештају о усклађености Републике Србије препорукама из Четвртог евалуационог круга Групом земаља против корупције (ГРЕЦО) Савета Европе.

Делегација коју су чинила четири оцењивача ГРЕЦО (Јерменија, Кипар, Немачка, Шведска) и члан Секретаријата посетила је Београд од 6. до 10. септембра 2021. године ради спровођења евалуације Србије у оквиру петог круга евалуације ГРЕЦО. Обрађене теме биле су спречавање корупције и промовисање интегритета на највишим извршним функцијама и агенцијама за спровођење закона.

Он је рекао да се примедбе односе на препоруку 12, где се указује да Закон о спречавању корупције није до сада прописивао јасне критеријуме за издавање сагласности или ограничења јавних функционера да обављају друге послове, активности или делатности.

Примедбе су и да јавни функционери и даље имају дискреционо право да пријављују, односно не пријављују један део имовине и прихода, да имовина и приходи појединих јавних функционера нису јавно доступни, да максималне новчане казне за извршене прекршаје нису довољно високе.

Фото: Танјуг

Према његовим речима, једна од примедби је да непријављивање прихода или давање лажних информација о приходима јавних функционера није кривично дело.

Он је рекао да се због тога приступило изради измена и допуна овог Закона да би се те примедбе интегрисале у текст Закона и да би та препорука била у потпуности испуњена.

Винш је рекао да су поједине одредбе на захтев Агенције за спречавање корупције прецизиране, а односе се на кумулацију јавних функција, на обављање вршиоца функције директора те агенције.

„Сада ће функцију обављати заменик директора. Уколико заменика директора нема, онда Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу међу помоћницима директора именује вршиоца функције директора који врши своју функцију до избора новог директора“, рекао је Винш.

Ђукановић: Ускоро више нико неће да буде јавни функционер

Председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу и посланик посланичке групе „Александар Вучић – за нашу децу“ Владимир Ђукановић рекао је да не зна колико има евалуационих кругова и навео да се, када су овакви закони, полази од претпоставке да сваки јавни функционер прими новац.

Владимир Ђукановић (Фото: ИН4С)

„Доносимо разноразне законе. Доћи ћемо у ситуацију да ускоро више нико неће да буде јавни функционер, јер ово није нормално. Овде полазимо од претпоставке овај је сигурно лопов па ћемо и њега да ограничимо, јер чим је дошао на јавну функцију сигурно иде да краде, неће да пријави имовину. Ово је ужасно погрешно. Докле више коме да удовољавамо“, упитао је Ђукановић.

Он је најавио и да неће да гласа за предложене уставне промене, јер „не жели да дају судијама толику власт да се сами бирају“.

Комленски: Где је крај изласку у сусрет нечијим препорукама

Посланик посланичке групе „Александар Вучић – за нашу децу“ Ђорђе Комленски упитао је „где је крај изласку у сусрет нечијим препорукама“.

„Нисам приметио да се било који закон у земљама ЕУ мењао под притиском, предлозима, сугестијама, лепим жељама Венецијанске комисије, ГРЕКО препорука“, рекао је Комленски.

Он је указао на члан 1. Предлога закона „који води ка пренормирању“.

„Нико никада неће имати став у овом дому да треба штити корупцију. Предлагањем да се у члану 1. дода реч ‘недозвољене’, господо предлагачи ви штитите оне који су у корупцији“, оценио је Комленски.

Он је рекао да „ако се каже у појмовнику недозвољене, а не дефинише шта је то недозвољена корист, то значи да постоји и дозвољена“.

Комленски је најавио да ће поднети амандман на члан. 1 предложеног закона, односно да ће тражити да се овај члан брише.

Он је рекао и да би Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу морао да анализира радни текст уставних промена.

Фила подржао Ђукановића и Комленског

Посланик Социјалистичке партије Србије Тома Фила подржао је Ђукановића и Комленског и рекао да неће гласати за Предлог закона о изменама и допунама Закона о спречавању корупције и навео да би кривична дела требало да буду у Кривичном закону, а не у другим прописима.

Тома Фила (Извор: Н1)

Посланица Посланичка група „Александар Вучић – за нашу децу“ Јелена Жарић Ковачевић сложила се са већином ствари које су говорили чланови Одбора и навела да „постоји размимоилажење у размишљањима о томе на који начин третирати јавне функционере на страни јавних функционера и на страни Агенције за спречавање корупције“.

Посланик Партије уједињених пензионера Србије Драган Марковић такође је рекао да неће гласати за овај Предлог закона.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Н1, 21. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар