Аљбин Курти пренео амбасадорима Квинте да не одустаје од одлуке о „реципроцитету“ за регистарске таблице

У саопштењу се наводи да су се амбасадори и Курти сложили да се мир и спокој, стабилност и безбедност морају одржати, те да дијалог мора да се настави и ситуација мора да деескалира

Аљбин Курти (Фото: AFP 2021/ARMEND NIMANI)

Аљбин Курти изјавио је да неће да одустане од реципроцитета за привремене регистарске таблице аутомобила из централне Србије, и тај став пренео је амбасадорима земаља Квинте на састанку у Приштини.

„У овом реципроцитету привремених регистарских таблица за аутомобиле, и Косово и Србија су у праву или греше. Дакле, или ћемо задржати обе врсте регистарских таблица, или пустити да их уклоне Косово и Србија“, рекао је Курти а преносе приштински медији.

Због увођења реципроцитета за возила са таблицама из централне Србије и протеста Срба на северу Косова и Метохије, амбасадори Сједињених Држава, Немачке, Велике Британије, Француске и Италије разговарали су са Куртијем, а из владе у Приштини је саопштено да је Курти обавестио амбасадоре да јуче и данас није било инцидената ни на једном прелазу.

Александар Вучић: Ако се настави угрожавање Срба, позваћемо КФОР и НАТО да реагују

Додао је да јучерашња одлука „није провокација или дискриминација према било коме и да је специјална полиција присутна на северу како би заштитила граничну полицију и пунктове.

„Она је тренутно присутна јер су десетине демонстраната блокирале путеве који воде до прелаза 1 и 31 и у њиховој близини. Полиција је разговарала са демонстрантима и није их угрозила“, рекао је Курти и додао да је „слобода кретања право и вредност коју не треба кршити“.

У саопштењу се наводи да су се „амбасадори и Курти сложили да се мир и спокој, стабилност и безбедност морају одржати, те да дијалог мора да се настави и ситуација мора да деескалира“.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 21. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар