Бесник Бисљими: Заједница српских општина неће бити формирана

Потпредседник владе тзв. Косова казао да би по Уставу Косова ЗСО била неуставна и да Србија није страна у преговорима

Бесник Бисљими (Фото: Снимак екрана)

Заменик косовског премијера Бесник Бисљими рекао је да Влада Косова неће формирати Заједницу српских општина (ЗСО) све док се буде сматрало да је штетна за територијални интегритет и институције Косова.

Бисљими је синоћ за ТВ Интерактив казао да би по Уставу Косова, ЗСО била неуставна и да Србија није страна у преговорима, преноси Бета.

„Сваки споразум који су потписале претходне владе је прелиминаран. У овом споразуму имамо Брисел као страну за разговор о имплементацији. Србија није страна. Нисмо га спровели и рекли смо да га не спроводимо”, рекао је Бисљими.

Упитан да ли се са Србијом може постићи споразум у наредних 12 месеци, рекао је да то зависи од прорачуна српске стране.

Коссев: Како су се калиле пробне таблице РКС

„Српска страна нема никакав интерес за унапређење процеса дијалога. Мали је напредак на путу ка ЕУ и мали је притисак ЕУ да Србија буде конструктивна у дијалогу. Вучић је у игри са другим интересима. Он покушава да дестабилизује регион”, истакао је Бисљими.

Потпредседник косовске владе рекао је да је председник Србије Александар Вучић „лагао” када је рекао да је српска страна изнела предлог за решавање питања регистарских таблица, али да га је одбила албанска страна.

„Он је лагао одмах након састанка с Лајчаком, када је рекао да је српска страна изнела предлог који је косовска страна одбила. Од српске стране нисмо добили никакав предлог. Постоје и лажне гласине о досадашњем споразуму који више није на снази. Немамо извоз са Србијом да бисмо се плашили било каквих мера. Супротно је, Србија је имала позитиван биланс у трговинским односима са Косовом”, рекао је Бисљими.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар