Европски суд у Стразбуру прогласио Русију одговорном за убиство Литвињенка

Русија пориче било какву умешаност у Литвињенкову смрт

Литвињенко у болници (Фото: Снимак екрана)

СТРАЗБУР – Европски суд за људска права данас је Русију прогласио одговорном за убиство Александра Литвињенка, који је 2006. године преминуо након што је у Лондону отрован полонијумом 210, ретким радиоактивним изотопом.

„Русија је одговорна за убиство Александра Литвињенка у Великој Британији”, наводи се у саопштењу суда у Стразбуру, преноси Ројтерс.

Литвињенко (43), бивши службеник Руске федералне службе безбедности ФСБ и узбуњивач, након пресељења у Британију је постао гласни критичар руског председника Владимира Путина.

Литвињенко је побегао из Русије у Велику Британију шест година пре него што је отрован, а умро је након што је попио зелени чај са ретким и веома снажним радиоактивним изотопом у лондонском хотелу Миленијум пренео је Танјуг.

Британска истрага закључила је 2016. године да је Путин вероватно одобрио руску обавештајну операцију за убиство Литвињенка, а такође је откривено да су бивши припадник КГБ Андреј Луговој и руски држављанин Дмитриј Ковтун извршили убиство у оквиру операције коју је вероватно водила руска Федерална служба безбедности.

Русија пориче било какву умешаност у Литвињенкову смрт.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 9. 2021)

Русија: Одлука Европског суда за људска права у „случају Литвињенко“ политизована

Марија Захарова нагласила да постоји још један доказ да Европски суд, који се позиционира као међународни правосудни орган, настоји да игра политичку улогу и допринесе атмосфери русофобије

Фото: Sputnik/Алексей Куденко

Москва сматра да је Европски суд за људска права у одлуци о смрти бившег официра Федералне службе безбедности (ФСБ) Александра Литвињенка у Лондону 2006. деловао политички и одступио од сопствене праксе, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

„(Одлука) покреће многа питања не само у суштини закључака овог међународног тела, већ и са становишта процедуре и приступа суда“, рекла је Захарова на редовном брифингу.

Она је нагласила да „постоји још један доказ да Европски суд, који се позиционира као међународни правосудни орган, настоји да игра политичку улогу и допринесе атмосфери русофобије која је постала толико популарна у неким западним државама“.

„Потпуно је несхватљив став суда који је, у ствари, одлучио да стави печат на јасно исполитизован и више него сумњив са правног становишта закључак националног правосудног органа једне од држава-чланица Савета Европе“, приметила је Захарова.

Она је додала да је немогуће не приметити произвољна одступања која је суд направио од сопствене праксе по појединачним жалбама које су у вези са међудржавним споровима и истакла да ће правну оцену одлуке суда у Стразбуру дати генерални тужилац Русије.

Марија Захарова (Фото: Прес-служба МИД РФ)

Захарова је подсетила да се „раније Европски суд за људска права обавезао да неће разматрати такве случајеве док не донесе одлуку о кључним питањима у оквиру такозване повезане међудржавне тужбе“.

„Украјина је 23. фебруара ове године уложила девету по реду тужбу против наше земље у вези са, како су формулисали, операцијама усмереним на елиминисање лица које се сматрају противницима Русије у Русији и другим државама – ово је формулисана жалба Украјине“, навела је портпаролка.

„С обзиром да Литвињенкова жалба против Русије спада у оквир ове међудржавне тужбе, збуњује недоследност суда који је требао да обустави разматрање жалбе, као што је случај са хиљадама других притужби које се односе на међудржавне предмете. Сматрамо недопустивим да Европски суд примењује различите приступе на идентичне ситуације“, нагласила је Захарова.

Данас је Европски суд за људска права прогласио Русију „одговорном“ за смрт бившег официра ФСБ Александра Литвињенка, нагласивши да Русија није спровела ефикасну унутрашњу истрагу његовог убиства. Пресуда је донета на жалбу удовице Литвињенка – Марине Литвињенко.

Случај Литвињенко

Подсетимо, бивши официр Службе државне безбедности Русије Александар Литвињенко, који је радио за британску службу МИ-6 након што је побегао у Велику Британију 2000. године, умро је у новембру 2006. године, недуго након добијања британског држављанства, од, како су објаснили британски лекари, тровања радиоактивним полонијумом.

Стеван Гајић: Невоље с Наваљним и борба за наратив

Велика Британија је тврдила да је „једино веродостојно објашњење“ да иза Литвињенкове смрти стоји Русија, јер се он три недеље пре смрти састао са својим бившим колегама – Дмитријем Ковтуном и Андрејем Луговојем – како би наводно попио чај у центру Лондона.

Британски Скотланд јард због тога је Луговоја сматрао главним осумњиченим и оптужио га је за Литвињенково убиство. Луговој је негирао све оптужбе и назвао суђење „позоришном фарсом“. Москва је одбила да га изручи Лондону, а такође је више пута изјављивала да је случај политизован и да истрага није била транспарентна.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 21. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар