Александар Павић: Речи о Вучићевој „издаји“ и „велеиздаји“ су се излизале, постале јефтине и изгубиле сваки смисао

Мислим да је до пре три-четири године Вучић био спреман да дâ цело Косово, можда уз неку малу компензацију, али сада су се ствари промениле, рекао политиколог са Берклија и политички аналитичар

Александар Павић (Извор: Снимак екрана/НСПМ)

У емисији „Црно-бели свет са Ђорђем Вукадиновићем“ гостовао је политиколог са Берклија и политички аналитичар Александар Павић, који је највећи део детињства и младости провео у Сједињеним Државама и добро познаје тамошњу интелектуалну и политичку сцену. Као и претходна епизода, и ова емисија је отворена темом 20-годишњице напада Ал каиде на Светски трговински центар у Њујорку, 11. септембра 2001. Упитан о свом виђењу овог догађаја и његових последица, Павић, иначе амерички ђак и поштовалац америчког конзервативног идеолошког наслеђа, рекао је да је управо овај тренутак био значајна прекретница у америчкој историји, те да је не само обележио прве две деценије 21. века, већ и заувек променио САД, земљу у којој је одрастао, а коју, како каже, „више не може да препозна“.

(…)

У завршном делу емисије саговорници су се позабавили домаћом политичком сценом и односом према власти Александра Вучића.

„Децембра 2012. организовао сам, заједно са још неким људима, митинг против успостављања границе између Косова и остатка Србије“, каже Павић. Писао сам 2-3 године жестоко о Бриселском споразуму, зашто је издаја и зашто је противуставан – и даље стојим иза свега тога што сам писао. Али у међувремену се десило неколико избора на којима је СНС убедљиво победио. Такође, у међувремену су се речи о Вучићевој „издаји“ и „велеиздаји“ излизале, постале јефтине и изгубиле сваки смисао. Око тога не можете да градите програм. Ви више на тој теми не можете скупити ни 500 људи…“

Вукадиновић је одговорио да је и то, поред осталог, илустрација малигности и перфидности режима, који је довео до тог стања. Павић се са тим сложио, али и додао:

„Мислим да је до пре три-четири године Вучић био спреман да дâ цело Косово, можда уз неку малу компензацију, али сада су се ствари промениле. Запад је ослабио. Кина и Русија су ојачале. Долазак Трампа је учинио да Запад више не говори једним гласом (…) С друге стране, Вучић зна шта је пулс народа и пулс цркве – и да је тај пулс против косовске независности – и он се томе прилагођава. Генерално, треба уважити оно што је добро урађено, а критиковати оно што је лоше, и то је оно што бих топло препоручио и свима у опозицији.“

Погледајте целу емисију

Наслов, скраћивање и опрема: Стање ствари

(НСПМ, 22. 9. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. После 30 и нешто година ово почиње помало да смета. А.Павић је међу најмање виним, готово једва, али се у њему сустиче и очитује неколико линија главног тока српске (тиме и србијанске) „политичке мисли“.
    Политиколог који није више могао да препозна земљу у којој је одрастао. Аналитичар који каже да „треба уважити оно што је добро урађено, а критиковати оно што је лоше“. Политичар који не може да гради програм око „речи о Вучићевој „издаји“ и „велеиздаји“ (које су се) излизале, постале јефтине и изгубиле сваки смисао“, значи до сада је могло – у реду, ево резултата.
    Ко се и даље пита како је дошло до шормазтизације политике, прилично је окаснио, нека и даље мисли да се ради о Свемир Зеки.

    12
    8

Оставите коментар