Грк који је одбио да учествује у НАТО агресији добио улицу у Нишу

У београдском насељу Дорћол већ постоји мурал са ликом капетана Мариноса Рицудиса

Маринос Рицудис (Фото: Нишке вести)

Маринос Рицудис, некадашњи капетан грчке морнарице који је храбро одбио да учествује у војним активностима током агресије НАТО агресије на СР Југославију, 1999. године, због чега му је и суђено пред војним судом, добио је улицу у Нишу, пишу „Нишке вести“.

Улица која је понела његово име није имала назив до сада, а налази се на територије Општине Медијана. Слику табле са својим именом Рицудис је поносно објавио на свом Фејсбук налогу и на српском језику, ћирилицом написао „живот има много путева“.

Подсетимо,1999. године за време НАТО бомбардовања одбио је да изврши напад на Србију, иако је као командант војног брода стигао у Јадранско море, рекавши да „као православац не могу да учествујем у нападу на братски народ“.

Иако су многи грчки морнари стали уз њега, војни суд га је 1999. године осудио на две и по године затвора. Суђено му је пред девет судова, и бива избачен из службе. Суђење су пратили бројни протести, а стотине Грка је долазило испред суда да би га поздравило у тренутку када га војна полиција уводи или изводи из суднице.

Свети архијерејски синод Српске православне цркве је одликовао Рицудиса, на предлог патријарха српског Иринеја.

У београдском насељу Дорћол већ постоји мурал са ликом капетана Рицудиса.

Опрема: Стање ствари

(Восток, 18. 9. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар