Амерички стручњаци одбацили потребу за трећом дозом Фајзерове вакцине

Одбијање предлога за опште давање додатне дозе представља удар за администрацију председника Џоа Бајдена

Фото: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Утицајни амерички савезни саветодавни панел стручњака одбацио је предлог да се понуди додатна доза антиковид вакцине Фајзер већини Американаца али је одобрио додатне дозе за особе старије од 65 година или које имају велики ризик од добијања тешког облика болести.

После више сати расправе чланови панела спољних стручњака америчке Управе за храну и лекове (ФДА) гласали су против предлога да се трећа доза даје већини Американаца са 61 гласом према три.

А затим је уследило друго гласање када је панел гласао за то да се трећа доза Фајзерове антиковид вакцине да особама старијим од 65 година, и са високим ризиком за добијање тежег облика болести.

Амерички стручњаци препоручују додатну дозу кад прође шест месеци од добијања друге дозе.

Предраг Кон: Према истраживањима из Израела трећа доза вакцине зауставља вирус

Стручњаци су током расправе изразили фрустрацију зато што је по њима компанија Фајзер дала мало података о безбедности давања додатних доза вакцине.

Одбијање предлога за опште давање додатне дозе представља удар за администрацију председника Џоа Бајдена и њеним плановима за давање такозваних бустер вакцина већини Американаца ради заштите од новог, много заразнијег делта соја вируса.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 17. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар