Федерико Ћенћи: Никога није брига за хришћане у Авганистану

Апел европског посланика Карла Фиданце, у ком он осуђује међународну заједницу због занемаривања хришћана који страдају у Авганистану

Фото: Pixabay

Сарадници претходне владе у Авганистану нису једини које циљају талибани; верске мањине су такође у опасности. Како извештава Карло Фиданца, европски посланик за странку Fratelli d’Italia, као и копредседавајући Парламентарне међугрупе за верске слободе, ситуација је изузетно забрињавајућа. „Чак и пре америчког повлачења из Кабула, ове мањине су практиковале своју веру и живеле у складу с њом у непријатељском окружењу, а сада су у опасности да буду изложене озбиљном насиљу од стране талибана“, каже он.

Апел

Фиданца описује ситуацију у Авганистану, подсећајући да тамо има око 10.000 хришћана, „од којих су многи ‘криви’ за то што су прешли из ислама”, што је према шеријату „злочин за који је предвиђена смртна казна”. Многи хришћани су приморани да емигрирају у суседне земље, као што је Пакистан, међутим то значи да из лоше ситуације одлазе у гору јер у Пакистану, подсећа Фиданца, „закон против богохуљења свакодневно односи нове жртве међу хришћанима”. Фиданца стога позива Комисију ЕУ да предузме мере како би заштитила хришћане тако што ће специјалном изасланику за промоцију и заштиту слободе вероисповести или веровања ван ЕУ Христосу Стилијанидису, дати снажан мандат. До сада је, напомиње европски посланик, пажња коју је међународна заједница посветила положају хришћана била крајње недовољна.

Релативизам левице

Политика: Пад „црног јастреба” у гнездо талибана

„Нажалост, рекао бих да се недостатак пажње не односи само на авганистанске хришћане, већ и на хришћане уопште”, објаснио је Фиданца за портал iFamNews. „Након вести о неком масакру хришћана, о убиству свештеника или спаљивању цркве обично уследи згражавање на неколико сати, али се ништа не предузима. Чини се да Запад ове заједнице види као нешто другачије од себе, а не као део наше културе и цивилизације”. Фиданца је нагласио да у свету „преовладава релативистичка идеологија која жели да протера веру из јавне сфере и води политику која се бојажљиво поставља према режимима који свакодневно крше верске слободе.” То, додаје он, свакодневно показују европске институције: „Левичарске групе, либерали, Зелени и, нажалост, често и Европска народна странка претварају се да не виде и не знају да је геноцид над хришћанима највећи геноцид који се тренутно одвија у свету.”

Лицемерје

Фиданца наглашава лицемерје: „У прогресивној реторици, нова права, попут миграција из сопствене нације у другу, наметања ‘диктатуре џендера’ нашој деци, дозвољавања сурогат мајчинства и бесплатан абортус, постају неотуђива људска права. Међутим, када је у питању заштита културног и верског идентитета, породице и националне припадности, тада се све мења и никога није брига.”

Бруно Масаеш: Авганистан и велике силе

Дијалог с талибанима?

Фиданца стога позива на хитну интервенцију, али искључује могућност дијалога са онима који тренутно држе власт у Авганистану, тј. талибанима. „Као што сам већ много пута рекао, мислим да је неодговорно говорити о дијалогу док се и даље настављају погубљења по кратком поступку и потрага за осумњиченима од врата до врата”, каже он. „Међународна заједница мора поставити строге услове за талибане пре него што седне за преговарачки сто како би разговарала о било каквом признању њихове владе.” Овај европски посланик је рекао да је „нада за инклузивну владу већ ишчезла: потребне су нам зато барем одговарајуће гаранције да ће се поштовати жене и етничке и верске мањине, и да ће се окончати одмазде против оних који не мисле тако.” „Нажалост”, додаје он, „нагли и драматични крај војног присуства смањује преговарачку моћ Запада, што је трагична грешка америчког председника Џоа Бајдена.”

Хуманитарни коридори

Фиданца сматра да је потребно да талибани схвате да неће бити преговарања о питањима поштовања жена и верских мањина. „Решење које се данас помиње јесу тзв. хуманитарни коридори”, коментарише он. „Желео бих да кажем да они не само да нису одржива опција, већ би представљали још један пораз зато што Авганистанци, а међу њима и хришћани и жене, морају бити слободни да живе мирно у својој домовини, а не да их неко присиљава на емиграцију.” Фиданца очекује да Европски савет, Г7 и Г20 дођу до „нових и реалних решења која не укључују масовну евакуацију из Авганистана”.

Опрема: Стање ствари

(iFam News – Србија, 14. 9. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

Оставите коментар