Саво Штрбац: „Конзумација” Бориса Милошевића

Прави тренутак био је лани, кад је Борис Милошевић први пут постао потпредседник владе и кад је било 25 година од „Олује“ и та симболика је конзумирана, рекао хрватски премијер Андреј Пленковић

Саво Штрбац (Извор: Новости)

Колико је прошле године снажно одјекнула вест да ће потпредседник Владе Хрватске из српске заједнице, Борис Милошевић, учествовати на прослави 25. годишњице „Олује”, која се у тој држави слави као „Дан побједе и домовинске захвалности”, толико је ове године, с нешто блажим интензитетом, одјекнула и вест да исти човек неће учествовати на прослави 26. годишњице те акције.

И, на срамоту свих прогнаних Крајишника и већине Срба који су остали или се вратили у РХ, појавио се „злосрећни” Милошевић на прослави те за крајишке Србе злочиначке акције и једне од највећих српских трагедија уопште, у којој је протерано преко 220.000 људи, а најмање 1.887 их је погинуло и нестало, међу којима је 65 одсто цивила и 29 одсто жена, док је Крајина – С. Далмација, Лика, Кордун и Банија – опустошена, опљачкана па порушена и запаљена, а нису били поштеђени ни црквени, културни, историјски српски, као ни антифашистички споменици.

И седео је Србин Милошевић у првом реду свечане ложе, само неколико места подаље од Анте Готовине, који је био главнокомандујући у акцији „Олуја” за сектор „Југ”, чији војници су, међу којима је био и Милошевићев отац, око месец дана по завршетку акције убили и његову бабу Даринку, и којег је Претресно веће Хашког трибунала прогласило кривим као „учесника у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ био присилно и трајно истеривање Срба са подручја Крајине” и неправоснажно га осудило на 24 године затвора.

Саво Штрбац: Емпатија, шта то беше

Заузврат хрватски званичници су присуствовали поменима српских жртава ликвидираним у постолујном времену и то 25. августа у Груборима, међу којима су били председник државе Зоран Милановић и потпредседник владе и министар бранитеља Томо Медвед, а 28. септембра и у оближњим Вариводама, где се појавио и премијер Андреј Пленковић. Председник је у Груборима окупљеним званицама, пред дрвеним крстом подигнутим у помен шесторици убијених мештана, просечне старости преко 67 година и порушеним кућама зараслим у коров, рецитовао стихове Алексе Шантића „Остајте овдје”, док је премијер у Вариводама, испред скромног споменика деветорици убијених мештана, просечне старости такође преко 67 година, зборио: „То за Хрвате значи – смоћи снаге и признати да су у домовинском рату, премда одбрамбеном, нажалост почињени и злочини над српским цивилима који се нису смели догодити, злочини који немају оправдања и заслужују сваку осуду и процесуирање одговорних”.

Тако је говорио хрватски премијер прошле године. А уочи овогодишње прославе „Олује”, на питање новинара да ли ће и ове године доћи сви чланови владе, првенствено алудирајући на потпредседника из редова СДСС-а Бориса Милошевића, одговорио је, онако шеретски и уз смешак: „Прошле године је било важно. Прави тренутак је био лани, кад је он први пут постао потпредседник владе и кад је било 25 година и та симболика је конзумирана.”

Саво Штрбац: Хрватски феномен промене српских имена

И прође овогодишња прослава „Олује” у Книну без потпредседника Милошевића, који је свој изостанак овако објаснио: „Ове године у Книн не иде цела Влада РХ и некако смо кроз разговоре утврдили да се ове године не иде. То није корак уназад. Од политике укључивости и помирења неће се одустати. Мој неодлазак не значи одустанак од тога и слање неке друге поруке.”

Прође и помен српским жртвама у Плавну и његовом засеоку Груборима, где је укупно у „Олуји” и постолуји убијено 32 Срба, просечне старости преко 71 годину, на којима се не појавише ни председник државе Милановић ни потпредседник владе Медвед, а сва је прилика да се ни Пленковић неће појавити у Вариводама, што се може закључити из његове скорашње изјаве: „Не можемо сада сваки пут то понављати, важност је те поруке послана лани и ја ту ништа не инсистирам нити форсирам.”

И поред свих тих изјава, медији у региону и шире трагају за правим разлозима одступања од прошлогодишње праксе, која је међу свима, осим међу Србима, примљена са одушевљењем. Тако независни хрватски политички аналитичар Давор Гјенеро нагађа: „Можда је то због тога што још није законски решено питање узвика ’за дом спремни’, а можда је нешто друго”, док бивши председник РХ Иво Јосиповић тврди: „Пуповац и Милошевић били су под притиском Београда и очито су се ХДЗ и СДСС договорили да ће ове године направити паузу.”

Саво Штрбац: Случај „Млинар” – како није почео рат у Хрватској

Председник СНВ-а Милорад Пуповац говорећи на овогодишњој комеморацији у Груборима дотакнуо се и актуелних расправа у вези са усташким поздравом „За дом спремни” следећим речима: „Испод друштвене површине води се битка између тога шта је данашња демократска Хрватска и тога шта је проусташка Хрватска и њено интегрисање у данашњу Хрватску, као наслеђе. То је битка коју треба да водимо, а зато су нам потребни медији, школе, јавни ауторитети, као и влада, сабор и председник републике, не само судови и кривично законодавство.” И из Пупавчевих речи могло би се закључити да је међу коалиционим партнерима дошло до захлађења односа и због толерисања употребе усташког поздрава „За дом спремни”, који се више пута чуо и на овогодишњој прослави „Олује” у Книну.

За злочине почињене у Груборима и Вариводама, иако нико злочине не оспорава, сви процесуирани и пред домаћим и пред Хашким трибуналом су „услед недостатка доказа” правоснажно ослобођени. До сада је у Груборима обновљена само једна кућа а у целом засеоку живи само један човек. Општински суд у Загребу у марту ове године одбио је тужбени захтев за накнаду штете Милета Грубора, којем су 25. августа 1995. специјалци АТЈ Лучко убили оца Јову (65) и баку Марију (90) јер „није био особито близак с оцем”?!

Саво Штрбац: (Зло)употреба жртава у сврхе кампање пред локалне изборе у Хрватској

Мој најјачи утисак овогодишњих одвојених, у односу на прошлогодишње заједничке, прослава „Олује” и помена српским жртвама у Груборима је већ поменута Пленковићева изјава „да је та симболика конзумирана прошле године”. Ако се појам „конзумација” узме у њеном најтипичнијем значењу – (по)јести и (по)пити – онда је много јасније какав значај званична хрватска политика придаје прошлогодишњем (понижавајућем) одласку Бориса Милошевића, а преко њега и српској заједници у Хрватској, на прославу (злочиначке) „Олује”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 9. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар