Мирослав Лајчак: Процес који водим требало би да донесе Косову пуно међународно признање

Током ове недеље представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак посетиће Приштину и Београд

Фото: Видео принт

Мандат у процесу који водим требало би да донесе Косову пуно међународно признање, рекао је на онлајн панелу о дијалогу Београда и Приштине представник Европске уније Мирослав Лајчак. Додаје и да решење постигнуто на силу није одрживо. Изасланик Сједињених Америчких Држава Габриел Ескобар поручује да подржава дијалог који води Европа и објашњава да своју вредност има и Вашингтонски споразум.

Мирослав Лајчак понавља да је његов мандат да олакша постизање споразума о свеобухватној нормализацији односа између Косова и Србије. Процес је, каже, у рукама две стране – објашњава како разуме свој мандат.

„Мандат у процесу који водим требало би Косову да донесе пуно међународно признање, консолидацију и контролу на целој својој територији и значајан напредак у европским интеграцијама. Упоредо са тим процес би требао да креира радна места, да развија економију као и да помогне решавање питања владавине права“, рекао је представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Леон Којен: За САД Косово независно, али неће Србији наметати признање

Каже да Европска унија никога ни на шта не приморава и да решење постигнуто на силу није одрживо.

„То није споразум Европске уније или Вашингтонски споразум. То је споразум између Косова и Србије о нормализацији њихових односа. Они морају да стану иза споразума, да објасне својим грађанима, да га бране и спроведу. Ми ћемо урадити наш део посла али морамо бити прецизни о каквом процесу говоримо“, додао је Лајчак.

Известитељка Европског парламента за Косово указала је на предстојеће локалне изборе на Косову, али и најављене изборе у Србији за следећу годину, као препреке за напредак у дијалогу. Каже доста тога зависи од политичке воље.

„Имајући у виду да имамо велике инвестиционе програме заједно са ИПА фондовима, било би прикладно поставити строге услове када је у питању новац. На једној страни, наравно ми волимо да видимо демократизацију у обе државе, али на другој страни би требало да видимо како можемо користити тај новац и инвестиције за мало политичког притиска на актере који су на терену“, рекла је известитељка за Косово Виола фон Крамон.

Вјоса Османи: Нећемо дозволити формирање ЗСО

Заменик помоћника секретара у Бироу за европска и евроазијска питања Стејт департмента Габриел Ескобар поручује да Америка подржава дијалог који води Европска унија. Али, чини се да промена америчке администрације није по страни ставила Вашингтонски договор постигнут за време Доналда Трампа.

„Да, договори су валидни и ми у то верујемо. Једна ствар је веома занимљива о Вашингтонским договорима. Не бих рекао да су без вредности. Свесни смо да се тешка политичка питања решавају у оквиру дијалога, али оно што смо покушали да постигнемо Вашингтонским договором јесте да се створе неке околности за изградњу поверења у области економије“, рекао је Ескобар.

Управо је економија важна тема за Габриела Ескобара.

Бугарски новинар: Морали смо да подржимо Запад и признамо Косово да бисмо ушли у ЕУ

„Можемо да покажемо да је могуће успоставити неку сарадњу без решавања питања статуса. И били смо успешни у томе да дамо странама прилику да то препознају. Зато је економски мир важан за мене као мера изградње поверења, као и међуетничко помирење. Али фокус ће бити на дијалогу и ми то подржавамо“, додао је Ескобар.

Последњих месеци у том дијалогу нема значајног напретка. Током ове недеље представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак посетиће Приштину и Београд.

Опрема: Стање ствари

(Н1/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 13. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар