Блиц: Шта је заправо Меркелова поручила у Београду

Немачка канцеларка са председником Србије разговарала о разним темама, од европског пута Србије, преко њене спољне политике, заштити животне средине и климатским променама, дуалном образовању…

Александар Вучић и Ангела Меркел (фото: Марко Дробњаковић/АП)

Иако је у Београду провела непуна 24 сата, поруке које је за то време упутила немачка канцеларка Ангела Меркел тек ће се анализирати, пишу медији.

Неке од њих су већ одјекнуле, попут оних о владавини права, решењу косовског чвора, опасностима које вребају из „других крајева света“, а дотакла се и ископавања литијума, пише Блиц.

Немачка канцеларка је са председником Србије разговарала о разним темама, од европског пута Србије, преко њене спољне политике, заштити животне средине и климатским променама, дуалном образовању…

Ипак, неке ствари су се издвојиле.

Владавина права и обећања

Иако није директно рекла оно што европски званичници често понављају: да нема напретка ка ЕУ без владавине права, Ангела Меркел се ове области и те како дотакла.

„Разговарали смо о реформама, о отварању нових поглавља у процесу приступања. Управо је у области правног система важно да се постигне напредак. Преседник је изнео планове и дао обећања“, рекла је Меркел.

У преводу, пише Блиц, проблем са владавином права постоји, и очекујемо да се то побољша, а да ће то бити тако, гаранције је дао председник Србије Александар Вучић.

Ова њена порука остаје подложна тумачењима, али је чињеница да је Меркел истакла да је „господина Вучића упознала као особу која не даље лажна обећања, него као особу која покушава да спроведе у дело то што обећава“.

„Охрабрујем да се иде даље ка правној држави, плуралном друштву“, рекла је Меркел.

Решење за Косово и чланице Уније

Неизбежна тема била је и стара бољка – такозвани косовски чвор. Како ће се он распетљати за сада је непознаница, али се одговор можда може наслутити управо из канцеларкине изјаве.

„Нека питања ће се решити на крају процеса. Свако зна да нису све државе чланице признале косовску независност. Питање се мора решити да би садашње државе чланице ЕУ потврдно одговориле о питању процеса приступања ЕУ. Нема смисла разговарати о крају неког процеса пре него што се не реше други проблеми“, казала је Меркел.

У преводу, има много тога што се може решити на европском путу Србије пре него што косовско питање заиста постане бити или не бити. Зашто онда чекати са осталим изазовима који су лакше решиви? Порука би се могла схватити и тако да ће можда бити најпре потребно убедити пет чланица Уније које нису признале косовску независност да то ураде, што би онда Унији олакшало посао на постизању коначног договора.

Ангела Меркел и Александар Вучић (фото: Димитрије Гол/Председништво Србије)

Меркел је, међутим, у једној ствари сигурно у праву – када каже да питање неће нестати.

Вучић је ипак био директнији и јасно је ставио до знања оно што је делу јавности мање-више познато – нема Уније без решења за тзв. Косово. „Да ли смо свесни да нећемо бити чланица Уније пре тога, да свесни смо“, рекао је Вучић.

Опасност из „других подручја света“

Немачка канцеларка је потврдила бојазан коју ЕУ и иначе има када је у питању однос Западног Балкана, а можда понајвише Србије, са другим светским силама, пре свега Русијом и Кином.

Није непознаница да Србија управо због њих често добија пацке из Уније, некада гласније, а некада мало тише, али то не мења суштину.

„Геостратешки интерес је да се земље Западног Балкана приме у ЕУ. Имамо утицаје из других подручја света, због чега морамо са наше стране имати на уму колико је важан наш геостратешки интерес и приближавање региона Унији“, рекла је Меркел.

Фото: Димитрије Гол/Председништво Србије

Случајно или намерно, али догодило се да баш јуче буде најављен долазак председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен у Србију и потписивање уговора о изградњи ауто-пута Ниш – Плочник – Приштина.

Ископавање литијума

Да се прича са рудником литијума у Србији далеко чула, потврдила је и сама Меркел која је рекла да ако у Србији буду реализована било каква ископавања литијума, „све мора да буде урађено у складу са највишим стандардима, чувајући животну средину“.

„Уколико се цео свет интересује за то, интересује се и Немачка“, казала је Меркел.

У преводу, и Немачка има интерес. Тим пре што, како је и сама Меркел навела, у Србији постоји велики број немачких инвестиција у области аутоиндустрије, док је литијум важан за будућу мобилност и прављење батерија.

Ангела Меркел: Немачка ће донирати Србији 500.000 евра поводом 80. годишњице напада Вермахта на Југославију

„Србија ту има нешто што заиста вреди. Наравно, постоји забринутост да ли ће се експлоатација вршити у складу са еколошким стандардима. ЕУ има добре стандарде одрживости. Није само реч о немачким интересима, то је питање којим ће се бавити државе чланице ЕУ, јер је очување животне средине у Европи заиста важно питање“, рекла је Меркел.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Блиц/Б92, 14. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Ekoloska varka je zadnja po redu koju je zapad izumio. Iza ekoloskog smokvinog lista se krije ustvari neograniceno, beskrupulozno plackanje i sakacenje prirode i prirodnih resursa po svetu. „Srbija ima nesto sto zaista vredi“, samo sto od toga nece imati koristi ni gradjani ni nasa prirodna sredina.

Оставите коментар