Ангела Меркел: Немачка ће донирати Србији 500.000 евра поводом 80. годишњице напада Вермахта на Југославију

Задовољство ми је што могу да најавим износ од 500.000 евра са немачке стране за обнову. То је важан знак за помирење и за сећање, рекла одлазећа немачка канцеларка

Александар Вучић и Ангела Меркел (фото: Марко Дробњаковић/АП)

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас у Београду да је Србија постигла низ резултата у реформама, али да и њој и целом региону предстоји дуг пут до чланства у ЕУ.

На заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем, после састанка, Меркел је рекла да јој је „драго да чује да се Србија интензивно бави реформама правосуђа“.

„Знам да је перцепција да процес европских интеграција тече споро и да европска страна поставља нове захтеве, али видимо низ резултата и видимо напредак. Пажљиво се гледа да се постављају исти услови свим државама Западног Балкана“, казала је Меркел.

Навела је да ЕУ има „велики геостратешки интерес“ да све земље Западног Балкана буду примљене у ЕУ и указала на могућност „утицаја из других подручја“ ако Унија не делује довољно брзо у неким ситуацијама.

Она је охрабрила Србију „да иде даље ка правној држави, ка плуралном друштву“ и додала да „економски успеси треба да буду показатељ да је чланство у ЕУ циљ који се исплати“.

Меркел је рекла да су Србија и Немачка „блиско повезане“ и додала да су односи у економији и култури „давно успостављени“.

Ангела Меркел и Александар Вучић (Фото: Димитрије Гол/Председништво Србије)

Навела је да је током година сарадње са Вучићем са њим успоставила „однос пуног поверења“.

„Наше односе одликује искреност у разговорима и способност да се друга страна саслуша. Упознала сам Вучића као особу која не даје лажна обећања него увек покушава да спроведе оно што је обећао“, казала је немачка канцеларка.

Немачка ће донирати Србији 500.000 евра

Немачка ће донирати Србији 500.000 евра поводом 80. годишњице напада Вермахта на Југославију, изјавила је Ангела Меркел.

„Задовољство ми је што могу да најавим износ од 500.000 евра са немачке стране за обнову. То је важан знак за помирење и за сећање”, рекла је Меркел.

Навела је и да предстоји закључивање билатералних споразума о сарадњи у области културе и о Немачкој школи у Београду, као и ратификација споразума о ратним меморијалима.

Опрема: Стање ствари

(021.рс, 13. 9. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. “Немачка ће донирати Србији 500.000 евра…”
    Немој, много је. Шта ћемо да радимо са толиким парама?

    12

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading