Црногорски министар полиције: Не можемо да гарантујемо апсолутну сигурност на Цетињу

Државни секретар у МУП-у Зоран Миљанић казао је да ће полиција на Цетињу бити гарант безбедности свих грађана, без обзира којој цркви или партији припадају

Фото: Sputnik/Бобан Нововић

Министар унутрашњих послова Црне Горе Сергеј Секуловић казао је да не могу да гарантују апсолутну сигурност ниједном грађанину ни новинару 5. септембра на Цетињу јер би, у том случају, морали да имају по једног полицајца по грађанину. Секуловић је додао како МУП има сазнања да постоје екстреми са обе стране и да планирају радикализацију

Црногорски министар полиције казао је да за 5. септембар, када ће у Цетињском манастиру бити одржано устоличење митрополита, није пријављен скуп ван манастира, док је пријављен за 3. септембар, када ће се окупити присталице непризнате ЦПЦ.

Директор Управе полиције Зоран Брђанин појаснио је да полиција није ту да предвиђа догађаје и да је осећање сигурности индивидуално.

„Није рат, није ванредно стање, ми гарантујемо људима безбедност у објективним околностима“, казао је он.

Брђанин је рекао да питање може ли се гарантовати безбедност тог дана треба поставити и медијима, јер је видeо да значајно узнемирење јавности не изазивају догађаји, већ начин њихове интерпретације у медијима.

„Ми можемо гарантовати да ћемо радити свој посао“, казао је Брђанин.

Здравко Кривокапић: Нећу ићи на устоличење митрополита, забрана скупа крајња мера

„Генерално гледано, безбедносна процена није повољна. Поставља се суштинско питање да ли је до те мере неповољно да се скупови забране, или ћемо дозволити да грађани користе своја Уставом загарантована права“, рекао је министар.

Истакао је да забране могу да буду краткорочно решење, али да је то гушење слобода.

„Црна Гора је створена на Цетињу, не смемо да дозволимо да ова садашња Црна Гора умре на Цетињу“, рекао је Секуловић.

Брђанин је рекао да су и 3. и 4. септембра у организацији Црногорске православне цркве пријављени музички скупови.

Додао је да за 5. није пријављен скуп, али да очекује да уколико се људи и тог дана „спонтано окупе“ да „бране највеће вредности“ онда очекује да они буду мирни.

Брђанин је казао да скуп на Цетињу одржан 22. августа нико није пријавио и да је полиција имала могућност да изда наређење да се прекине скуп, али да су размишљали о последицама.

„Ти људи су били мирни, ненасилни, а полиција толерантна… Сад питате зашто нешто нисмо урадили, а да смо урадили питали би – зашто сте то урадили“, рекао је Брђанин на радном доручку са новинарима.

Бојан Драшковић: Српски непријатељи и НАТО стратези против митрополита Јоаникија

Секуловић је рекао да МУП поступа потпуно непристрасно, иако трпе притиске и од њих се тражи да буду пристрасни.

Државни секретар у МУП-у Зоран Миљанић казао је да ће полиција на Цетињу бити „гарант безбедности свих грађана, без обзира којој цркви или партији припадају“.

Рекао је да сви политичари који 5. септембра дођу непозвани на Цетиње, небитно на ком скупу буду, сносе посебну одговорност.

„Оперативним радом дошли смо до сазнања да постоје екстреми са обе стране и да планирају радикализацију“, казао је министар Секуловић.

Брђанин је рекао да не постоје сазнања да ће навијачке групе из иностранства доћи тог дана на Цетиње да „бране манастир“.

Брђанин је казао да ће, уколико председник најави одлазак на Цетиње, предузети мере да сачувају његову безбедност, као и свих штићених личности, преносе „Вијести“.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 1. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар