Милорад Додик: Тренутак за дезинтеграцију БиХ биће одређен на глобалном нивоу

Српски члан Председништва БиХ рекао да Српска неће одбити развој односа и са Западом, али да неће прихватити њихове ултиматуме, без обзира на све притиске

Милорад Додик (Фото: З. Шапоњић)

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да се сарадња Републике Српске и Руске Федерације одвија на најбољи начин, о чему говори и чињеница да се воде преговори о отварању конзулата Русије у Бањалуци.

Додик је за руски магазин „Експерт“ рекао да је пандемија вируса корона онемогућила многе важне сусрете који су били очекивани, посебно са руским предсједником Владимиром Путином, те низом званичника.

„Сама чињеница да се сада воде преговори о отварању конзулата Руске Федерације у Бањалуци говори о томе да се наши односи развијају на најбољи начин. Ми тежимо најближој сарадњи са Москвом“, рекао је Додик.

У вези са економском сарадњом, Додик је нагласио присуство Русије у сфери нафтне индустрије у Српској.

На молбу да прокоментарише оптужбе бошњачког члана Председништва БиХ Шефика Џаферовића да раније потписани договори са Русијом о гасификацији Српске нису усаглашени са њим и не представљају званичан став „државе“, Додик је нагласио да не постоји „државни ниво БиХ“, већ заједнички.

Додик је навео да Председништво БиХ није овлаштено да о томе расправља, осим у делу који се тиче проласка гасовода границом, о чему још није постигнут договор.

Према Додиковим речима, Сарајево никако не може озбиљно омести сарадњу Републике Српске и Русије.

Додик је рекао да је Русија показала своју приврженост цијелој БиХ, и да је он, кад год је разговарао са руским председником Владимиром Путином од њега чуо да подржава Дејтонски споразум и територијалну целовитост БиХ.

Тужилаштво БиХ затражило саслушање Додика због негирања наводног геноцида у Сребреници

„Али, смо ми некако изложени нападима, као да су те речи уствари шала и да ми можемо са Путином организовати отцепљење Републике Српске. Када би то било тако, ми би смо то већ учинили. Али он /Путин/ се није шалио, нажалост“, додао је Додик.

Рекао је и да је убеђен да ће питање дезинтеграције БиХ бити решено политичким путем и да ће тај тренутак бити одређен на глобалном нивоу, када постане јасно да нема другог начина.

Додик је поновио да је БиХ неодржива земља, која своје народе држи као таоце и представља експеримент међународне заједнице, која ту тренира трећеразредне дипломате које Запад припрема за озбиљније задатке у другим деловима света.

„Такав ниво интервенционизма толико парализује живот земље да просто мора бити уклоњен“, каже Додик, који је лидер СНСД-а.

Додик сматра да је једино решење за миран разлаз у БиХ да се формирају три државе: Република Српска, Босна и хрватска Херцег-Босна, истичући да би то учврстило мир и не би било места за конфликте, те да би такву идеју прихватио свако ко жели добро овој земљи.

„Али, очигледно има много људи који хоће да БиХ постане унитарна, у којој већину чине муслимани, који ће одлучивати како ће се ту живети. Наравно, то је неприхватљиво, нереално и неизводљиво“, нагласио је Додик.

Милорад Додик: Чекамо неког новог Трампа да прогласимо независност РС

Коментаришући то што Бошњаци тврде да би у том случају „потекла крв“, Додик је рекао да се они јуначе без основа, очекујући да ће НАТО и сличне структуре за њих све учинити.

„Али, чак ни НАТО не може сузбити незадовољство Срба и Хрвата због фаворизовања муслимана и покушаја њиховог наметања као доминантне нације. Наравно, то не може бити“, поручио је Додик.

Додик наводи да о томе колико БиХ нема смисла говори и то да она чак нема ни своју независну обавештајну службу, јер је постојећа директни агент и фактички филијала страних служби.

Говорећи о европском путу БиХ, Додик је истакао да је тај пут давно запао у ћорсокак, да ЕУ показује манипулацију и блеф, те да грађане БиХ сматра људима другог реда који су дужни да верују њиховом „разуму“ без обзира на све.

„И код нас има ‘Европејаца’ који стално тврде да ‘ЕУ нема алтернативу’. А ја сматрам да мора бити алтернатива. Уосталом, Република Српска је непожељна у ЕУ: сва политика коју Брисел покушава наметнути БиХ усмерена је против Бањалуке. Зато нам је просто нелогично ићи тамо на гиљотину, шта ће нам то? А у суштини, с обзиром на то да се ништа и не дешава на путу ка ЕУ, немамо се чему ни противити“, каже Додик.

Додик је рекао да Република Српска јако цени партнерство са Русијом и Кином и сматра га искреним и коректним, које није политички условљено и све се заснива на питањима економске сарадње, улагања у инфраструктуру и заједничких пројеката.

Он је додао да су Русија и Кина за Републику Српску изузетно важни стратешки партнери и да се Српска никада неће придружити антируским санкцијама Запада.

Додик је поручио да ће Српска наставити да развија односе са Русијом и Кином без обзира на то шта о томе мислили на Западу, који често догађаје у БиХ посматра кроз призму свог страха говорећи о „штетном утицају“ Русије или Кине, што представља параноју.

Милорад Додик: Добро нам отишао, господине Шмит

Он је истакао значај руске и кинеске иницијативе у Савету безбедности УН за очување међународног права и укидања дужности високог представника у БиХ.

Додик је рекао да Српска неће одбити развој односа и са Западом, али да неће прихватити њихове ултиматуме, без обзира на све притиске.

Опрема: Стање ствари

(Факти/Искра, 31. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар