Тони Блер: Имбецилна Бајденова одлука о повлачењу америчких трупа из Авганистана

Бивши британски премијер тврди да је очигледно да одлуку о повлачењу америчких трупа није водила велика стратегија, већ политика

Тони Блер (Фото: Twitter/@PoliticsForAlI)

Бивши премијер Велике Британије Тони Блер је рекао је да је „напуштање Авганистана и његовог народа трагично, опасно и непотребно“.

Тони Блер је прекинуо ћутање због кризе у Авганистану и оптужио председника САД Џоа Бајдена за „имбецилну“ одлуку о повлачењу америчких трупа.

У бруталном нападу на одлуку за нагло повлачење америчких трупа Бајдена, он тврди да је очигледно да одлуку о повлачењу није водила велика стратегија, већ политика.

Џозеф Бајден: Талибани се нису променили, али пролазе кроз кризу идентитета

„Нисмо морали то да радимо“, пише Блер.

„Одлучили смо да то учинимо. Учинили смо то у складу са имбецилним политичким слоганом о окончању „вечних ратова“.

Тешка оцена дешавања у Авганистану дошла је од Блера који је као премијер такође послао британске трупе у Авганистан 2001. године, а долази у опширном чланку за Институт за глобалне промене.

„Напуштање Авганистана и његовог народа је трагично, опасно, непотребно, није у њиховом ни у нашем интересу“, пише бивши лидер.

Ненси Пелоси: Честитам Бајдену на јаком и одлучном повлачењу из Авганистана

„Као лидер наше земље, када смо донели одлуку да се придружимо Америци у уклањању талибана са власти, и неко ко зна како велике наде у оно што бисмо могли постићи за људе и свет, слабе под тежином горке стварности, ја боље од већине знам колико су тешке одлуке руководства и колико је лако бити критичан, а колико конструктиван“, наводи Блер.

У свом нападу на председника Бајдена, Блер пише: „Русија, Кина и Иран ће видети и искористити. Свако ко је преузео обавезе од западних лидера разумљиво ће их сматрати нестабилном валутом.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 23. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар