Тексас: Лекари у Даласу добили упутство да прво спасавају вакцинисане

Лекарима на подручју Даласа речено да се статус вакцинисања може користити као тријажа, односно да на то да обрате пажњу приликом разврставања болесника према хитности неге и вероватности преживљавања

Фото: Piero CRUCIATTI/AFP

Ако северном Тексасу почне да нестаје кревета на интензивној нези, лекари ће можда морати да бирају коме ће пре пружити помоћ, вакцинисанима или невакцинисанима.

Та вест стиже у тренутку када све више јужних америчких држава бележи нагли раст броја заражених и хоспитализованих. У некима од њих више нема слободних кревета на одељењима интензивне неге, због чега се одлажу бројни медицински захвати који нису повезани с ковидом-19. Капацитети неких болница премашили су 100 одсто, па се болесници смештају у кревете по ходницима.

У Тексасу је до сада потпуно вакцинисано само 43 одсто становништва, а здравствени званичници надају се да ће избећи ситуацију у којој ће приоритет при лечењу морати да дају вакцинисанима. Ипак, Форбс јавља да је такав сценарио све изгледнији.

Центар за контролу и превенцију болести САД: Повећан ризик од тежих облика обољења код рано вакцинисаних

Логика којом се лекари воде је да вакцинисани имају веће изгледе за преживљавање, па давање приоритета њима, том логиком, спасава више живота.

Лекарима на подручју Даласа већ је речено да се статус вакцинисања против ковида може користити као тријажа, односно да могу на то да обрате пажњу приликом разврставања болесника према хитности неге и вероватности преживљавања.

Лошији исходи лечења код невакцинисаних пацијената

Чланови радне групе за израду смерница за масовну негу у северном Тексасу прошле су недеље одржали састанак о погоршању ковид-кризе на том подручју и разговарали су о могућности да ће лекари можда морати да користе статус вакцинисања против ковида-19 како би у екстремним случајевима одредили приоритет у пружању неге.

Извор: N1 Београд

Портпарол радне групе за Форбс је рекао да су лекари на састанку приметили да невакцинисани пацијенти с ковидом имају лошије исходе лечења, што је довело до тога да је члановима групе послат интерни допис који лекарима на подручју Даласа даје смернице према којима, ако је потребно, могу да узму у обзир статус вакцинисања при одлучивању о коме ће се прво побринути.

Допис је процурио, а објавио га је The Dalas Morning News.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 20. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Неко ко добија упутства и није лекар него дебил.

Оставите коментар