Црна Гора неће прихватати избеглице из Авганистана

Црна Гора се није придружила изјави око 100 земаља коју је објавио Стејт департмент, као и да се није обавезала да прими авганистанске избеглице, стоји у саопштењу Министарства вањских послова

Подизање НАТО заставе у Подгорици (Фото: Танјуг – С.М.)

ПОДГОРИЦА – Црна Гора се није обавезала да привремено прихвати становнике Авганистана који су помагали савезничким снагама, саопштено је данас из Министарства вањских послова (МВП).

Наводи се да се Црна Гора није придружила изјави око 100 земаља коју је објавио Стејт департмент, као и да се није обавезала да прими авганистанске избеглице.

Црна Гора је подржала иницијативу којом се тражи да се свима који желе да напусте државу то и омогући, укључујући и потребу да путеви, аеродроми и гранични прелази морају остати отворени.

У изјави се, између осталог, наводи да народ Авганистана заслужује да живи достојанствено у сигурном и безбедном окружењу, стога сматрамо да је потребно да се свима њима, а нарочито женама, осигура поштовање основних права, наводи се у саопштењу.

Србија и БиХ нису потписале америчку изјаву о Авганистану

Додају да Црна Гора, као држава која је била део НАТО мисија у Авганистану (ИСАФ и Одлучна подршка), с посебном пажњом прати ситуацију, подржава напоре и придружује се апелима међународне заједнице да се осигура безбедан излазак из државе за савезничке и партнерске снаге, као и становнике Авганистана, који то желе.

„Црна Гора, у овој фази, неће примати избеглице како је то произвољно наведено у појединим медијима, стога истичемо да би о овој теми требало извештавати са посебним сензибилитетом ради прецизности у информисању јавности. Министарство вањских послова свакако остаје на располагању за све додатне информације о овом питању”, стоји у саопштењу, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 18. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар