Србија и БиХ нису потписале америчку изјаву о Авганистану

Авганистанци заслужују да живе безбедно и достојанствено. Ми у међународној заједници смо спремни да им помогнемо, наводи се у изјави Стејт департмента

Фото: AP Photo/Hamed Sarfarazi

Земље Западног Балкана сем Србије и Босне и Херцеговине потписале су изјаву америчког Стејт департмента који се тиче ситуације у Авганистану.

Поред Хрватске, Црне Горе, Северне Македоније, Албаније, Словеније и самопрокламованог Косова, овај документ парафирале су и чланице ЕУ, као и друге земље у свету.

„С обзиром на безбедносну ситуацију која се погоршава… позивамо све стране да поштују и подрже безбедан и организован одлазак страних држављана и Авганистанаца који желе да напусте земљу. Они који су на власти у Авганистану су одговорни за заштиту људских живота и имовине, као и да поврате ред. Авганистанцима и страним држављанима који желе да оду, мора им се дозволити да то учине. Путеви, аеродроми и границе морају да остану отворене и мир мора да буде одржан“, наводи се у изјави Стејт Департмента.

Приштина и Тирана прихватиле захтев САД да приме америчке савезнике из Авганистана

„Авганистанци заслужују да живе безбедно и достојанствено. Ми у међународној заједници смо спремни да им помогнемо“, додаје се у саопштењу тог тела.

У документу су наведене и земље које су потписале изјаву Американаца, који су се недавно под окриљем ноћи повукли из Авганистана, после чега је уследила офанзива талибанских снага.

Земље потписнице су: Албанија, Аустралија, Аустрија, Бахами, Белгија, Буркина Фасо, Канада, Чиле, Колумбија, Костарика, Обала Слоноваче, Хрватска, Чешка, Данска, Доминиканска Република, Салвадор, Естонија, Високи представник Европске уније за спољне послове и безбедност, Микронезија, Фиџи, Финска, Француска, Грузија, Немачка, Гана, Грчка, Гватемала, Гвајана, Хаити, Хондурас, Исланд, Ирска, Италија, Јапан, тзв. Косово, Летонија, Либерија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Малта, Маршалова острва, Мауританија, Црна Гора, Науру, Холандија, Нови Зеланд, Северна Македонија, Нигер, Норвешка, Палау, Панама, Парагвај, Пољска, Португал, Катар, Јужна Кореја, Кипар, Румунија, Сијера Леоне, Словачка, Словенија, Шпанија, Суринам, Шведска, Того, Тонга, Уганда, Уједињено Краљевство, Украјина и Јемен, преноси Гардијан.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 17. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар