Твитер: РТС, Танјуг, Политика… медији који сарађују са Владом Србије

Твитер је ову ознаку ставио, између осталих, на налоге РТС-а, Политике, Б92, Информера, Курира и Српског телеграфа

Извор: Џени Кејн

Твитер је означио званичне налоге Радио телевизије Србије, телевизија са националном фреквенцијом Пинк, Прва, Б92 и Хепи, новинске агенције Танјуг, као и штампаних листова Курир, Информер, Политка и Српски телеграф као медије који сарађују са Владом Србије.

Медији повезани са државом дефинисани су као „медији где држава контролише уређивачку политику финансирањем, директним или индиректним политичким притисцима и/или контролом производње и дистрибуције садржаја“, наводи Твитер.

Објашњава се да ознаку да сарађују са државом могу имати медији, њихови главни уредници и/или руководство.

Твитер наводи да се ознаком „омогућава шири контекст о налозима владиних званичника, медија повезаних са државом и појединаца блиско повезаних са тим субјектима“.

Компанија наводи да, у случају да медиј има ознаку да је повезан са државом, Твитер неће препоручивати њихове налоге људима нити „појачавати“ домет њихових твитова.

(Н1, 16. 8. 2021)

Вечерње новости: Твитер жигоше домаће медије

По већ опробаном рецепту, патентираном у време политичке ликвидације Доналда Трампа у САД, друштвена мрежа „твитер“ почела је и медије у Србији да жигоше у складу са својим идеолошким светоназорима.

Тако је уз званичне налоге готово свих значајнијих редакција у нашој држави прилепила и етикету – Медиј који сарађује са Владом Србије. Тако су означени РТС, Политика, Прва, Б92, Пинк, Курир, Информер…

Да су у питању огољени политички разлози види се и по томе што, рецимо, тако нису заведени Глас Америке, или британски јавни сервис Би-Би-Си, који имају своје садржаје на српском језику. На њиховим налозима нигде не пише да су то медији који сарађују са америчком односно британском владом иако је то ноторна чињеница.

Овде је очигледно намера да се, по мерилима технолошког гиганта, медији у Србији и практично разврстају на оне „независне“ и оне који су, тобоже, зависни од извршне власти, што слути на почетак хибридног рата у сусрет можда и судбинској дипломатској бици за Косово и Метохију, Републику Српску, али и општим изборима који су планирани за наредну годину.

А, како су власници бренда чувене плаве птичице привржени слободи говора најбоље се видело баш у случају Трампа чији је налог до дан данас суспендован, јер је после председничких избора указивао на изборне малверзације демократа. Њему је то право ускраћено, док портпарол ових дана актуелних талибана може на својој лајни до миле воље да промовише идеологију џихада од које су страдали и сународници власника „твитера“.

(Вечерње новости, 16. 8. 2021)

Предраг Васиљевић: Ако бар не подигнемо глас, свима ће нам тајни владари са Запада ударити жиг на чело

Нису се много насекирали медији у Србији када је твитер налог Спутњика још прошле године обележен „жутом траком“ – поруком да је то „Медиј који сарађује са Владом Русије“.

Нису чак ни „приметили“ да сличну сугестивну етикету тада нису добиле иностране медијске куће у Србији, на пример, Си-Ен-Ен, Би-Би-Си или Дојче веле који директно сарађују са америчком, британском и немачком државом.

Јавни протест Спутњика због цензорско-политичког обележавања, без икаквих аргумената, доследних принципа, смислених образложења, остао је усамљен.

Нико није подигао мали солидарни глас да је реч о дискриминацији, тоталитарном жигосању, глобалном комесарском пресуђивању искључиво на основу идеолошких или геополитичких разлога.

Друштвене мреже

Завладало је гласно ћутање. Иако Твитер није ударио „дангу“ Спутњику зато што не говоримо истину већ управо зато што западно-глобалистичким центрима моћи смета истина коју наша кућа шири у Србији, региону и широм света.

И како то и бива, кад не подигнеш глас бранећи принцип, слободу говора, право да се чује и друга страна, „мрачне силе у кожним мантилима“ закуцају и пред твоју кућу.

По ко зна ком критеријуму, опет без икаквих разложних чињеница и основа, на Твитеру су овога пута обележени РТС, Б92, Курир, Информер, Политика, као „Медији који сарађују са Владом Србије“.

Дакле, за критеријум није чак узето ни то ко је власник тих медија, пошто у већини њих нема државног капитала нити су у било каквој статусној или оснивачкој повезаности са Владом Србије.

Само зато што се некоме очигледно не свиђа уређивачка политика тих телевизија, портала, новина, они су маркирани и дискриминисани.

А да се на Западу улази у цензорску метастазу и да је на помолу бруталан информативни рат против сваког наратива који није на линији светске „дубоке државе“ и „глобалистичке истине“, говори и најава да ће Твитер и Јутјуб елиминисати све садржаје којима се негира геноцид у Сребреници.

Уколико и то прође без протеста и свакодневне борбе против готово застрашујућег плана, сигурно је, невидљиве руке које управљају масовним „оружјем за (дез)информисање, ту се неће зауставити.

Лако се може замислити да се, на пример, ускоро са друштвених мрежа уклањају све емисије, чланци, постови у којима се помене да је Косово Србија или се само успут констатује да Срби нису геноцидан народ или да не би требало уводити санкције Русији.

Не би онда био ни далеко дан када ћемо морати да се клечући захвалимо Великом брату и вођама „глобалистичке истине“ пре него што се уопште улогујемо на неку друштвену мрежу.

Свашта се може замислити, уколико модерна цивилизација (под условом да уопште постоји) не подигне глас против монструозних појавних облика новототалитаризма заоденутог у беспрекорну маску саткану од борбе за тобожња људска права, „толерантност и сваковрсне слободе“.

Зато се бар мора говорити истина. Сваки дан. То је много лакше него мирно, беспоговорно и понизно чекати у реду за медијску – егзекуцију.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 16. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар