Универзитет у Хајделбергу: Главни патолог захтијева повећање броја обдукција вакцинисаних

Директор Института за патологију у Хајделбергу Петер Ширмахер упозорава на незванично већи број мртвих од вакцине

Петер Ширмахер, главни патолог Универзитета у Хајделбергу (Фото: ДПА)

(Велт, 3. 8. 2021)

Петер Ширмахер, главни патолог Универзитета у Хајделбергу, позива да се врши знатно више обдукција вакцинисаних. Поред преминулих од короне, морала би  се чешће испитивати и тијела људи преминулих недуго послије вакцинације, изјавио је Ширмахер њемачкој новинској агенцији ДПА.

Директор Института за патологију у Хајделбергу упозорава на незванично већи број мртвих од вакцине, наводећи да за већину пацијената који умру послије или од вакцине патолози не добију никакве повратне информације.

У посљедњих годину дана на универзитетским клиникама у југозападној Њемачкој врше се обдукције умрлих од короне, с циљем бољег разумијевања болести. Ширмахер води дио за аутопсије.

Сазнања од досад обављених више од двјеста обдукција допринијела су, поред осталог, бољем начину лијечења обољелих од ковида, каже Ширмахер.

Фото: Ина Фасбендер/АФП

Он има намјеру да темељито истражи теже пратеће посљедице вакцинације, попут можданих тромбоза и аутоимуних обољења. Проблем је, по његовом мишљењу, што вакцинисани углавном умиру без клиничког надзора. „Љекар који прегледа леш не узима у обзир претходну вакцинацију умрлог и уписује да је пацијент умро природном смрћу, послије чега се умрли сахрањује. Или наводи да је узрок смрти нејасан, а тужилаштво не види ништа спорно и даје дозволу за сахрану.“

Баден Виртемберг: За двије седмице обдуковано 40 вакцинисаних

У Баден Виртембергу стога патолози сарађују с тужилаштвом, полицијом и љекарима, каже Ширмахер. Већ је извршена обдукција више од четрдесет људи умрлих у року од двије седмице по примању вакцине. Ширмахер процјењује да је 30-40 одсто њих умрло од вакцине. Према његовом мишљењу, учестаност смрти као посљедице вакцинације се потцјењује, што представља политички експлозивну изјаву у вријеме опадања темпа вакцинације, брзог ширења делта варијанте и расправе о ограничењима за невакцинисане.

Ширмахерови ставови наилазе на противљење других научника. Изјаве да се не зна довољно о пратећим појавама вакцина и да се опасност од вакцина потцјењује немају основа, каже се у саопштењу Института Паул Ерлих. Слични тонови чују се и од Сталне комисије за вакцинацију и с Универзитета у Ерлангену.

Фото: Бета/АП

Упркос томе, Ширмахер остаје при својим ставовима, изјављујући да ни у ком случају није противник вакцинисања и да се и сам вакцинисао против короне. Медицински основи за вакцинацију морају се, према његовом мишљењу, процјењивати појединачно, што се не дешава усљед притиска друштва за брзом вакцинацијом.

И Савезно удружење њемачких патолога захтијева повећање броја обдукција вакцинисаних. Само се тако може искључити или доказати веза између вакцинације и смртних случајева, каже Јоханес Фриман, руководилац Радне скупине за обдукције у оквиру Удружења. Према његовом мишљењу, још увијек није извршено довољно обдукција да би се могло говорити о већим незваничним бројевима умрлих. „Још увијек апсолутно ништа не знамо.“ Покрајине морају наложити домовима здравља да врше обдукције на лицу мјеста. Савезно удружење патолога упутило је писмо с таквим захтјевом министру здравља Шпану још у марту. Још нисмо добили одговор, каже Фриман.

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар