Предраг Кон: Пооштрити мере или увести ковид пропуснице

Кон поручује да „овако не може” и да морају бити уведене ковид пропуснице

Фото: А. Васиљевић

Неопходно је да се поново размотри пооштравање мера или увођење ковид пропусница, поручио је епидемиолог Предраг Кон.

Према његовим речима, мора се, под један, појачати вакцинација, јер то је најјача и специфична мера борбе, а онда и све остале мере које спречавају контакте.

„И оно што смо давно рекли, ако долази до окупљања, мора да буде врло контролисано”, истиче Кон, преноси РТС.

Пред нову седницу Кризног штаба Кон каже да ће се разматрати начини да се појача вакцинација и непопуларне мере – дозвољено окупљање за вакцинисане и оне који су прележали ковид као и обавезно тестирање.

„Колико видим, фестивали то поштују. Онај који није прележао и који није вакцинисан, има десет пута већи ризик од заражавања”, наводи Кон, преноси Танјуг.

Кон поручује да „овако не може”, и да морају бити уведене ковид пропуснице или скраћивање радног времена угоститељских објеката и тржних центара.

Он је указао да је став медицинског дела Кризног штаба обавезна вакцинација за медицинске раднике не само да би заштитили себе већ и пацијенте.

Кон је додао да би то требало да важи и за војску и полицију.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 8. 2021)

Шеклер: Млади крију да имају температуру да би могли да излазе и друже се

Много тинејџера и младих у двадесетим годинама често долази у апотеке и жали се на температуру, „а не пада им напамет да имају корона вирус”

Фото: Н. Марјановић

Имунолог и вирусолог Миланко Шеклер оценио је вечерас да је, уз ригорозну контролу, „апсолутно могуће” увести ковид пропуснице, односно улазак у локале омогућити вакцинисаним и онима са негативним тестом.

Шеклер је за телевизију Н1 рекао да је Егзит организован на сличан начин и да за месец и по дана од тада, како је указао, није примећен „некакав драстичан скок броја заражених”.

„Очигледно је да то може да функционише уколико су надлежна тела која то треба да контролишу адекватно обучена”, рекао је он.

Шеклер је рекао да је од фармацеута у Београду чуо да много тинејџера и младих у двадесетим годинама често долази у апотеке и жали се на температуру, „а не пада им напамет да имају корона вирус”.

Шеклер је и навео да млади крију да имају температуру да би могли да излазе и друже се, преноси Бета.

Он је рекао и да је 85 одсто олимпијаца вакцинисано, а да преосталих 15 одсто није, само зато што, како је указао, потичу из сиромашних земаља које немају вакцине.

„То су све млади људи у напону снаге, обарали су светске рекорде, померали границе немогућег, то су људи који су вакцинисани и ништа им није фалило”, додао је он.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Da je Srbija nacionalna drzava, policija bi privela ovog coveka na ispitivanje pa ucinila sve da sazna od koga prima direktive toliko destruktivne po srpsko drustvo.

Оставите коментар