Александар Раковић: Уговор који нуде СПЦ другачији од оног који је Црна Гора потписала са Ватиканом

Историчар Александар Раковић оцењује да је нова верзија Темељног уговора лошија, другачија и да са тим изменама СПЦ не може бити сагласна

Мило Ђукановић и папа Франциско (Извор: kc.org.rs)

Разлика између претходне верзије Темељног уговора, који је Здравко Кривокапић одбио да потпише у Београду, и нове верзије јесу пре свега потписници, јер су у претходној потписници требало да буду Црна Гора и СПЦ, а у новој Црна Гора коју заступа црногорска влада и СПЦ, изјавио је данас историчар Александар Раковић.

Истакао је да је тај Темељни уговор у другачијем рангу од оног који је Црна Гора потписала са Светом столицом, односно Римокатоличком црквом, где изричито стоји да је Црна Гора као држава потписник, а не Црна Гора коју заступа влада.

„Има ту још неких прилично нејасних решења за решавање имовинских питања, а то је тема којом ће се бавити трочлана стручна комисија коју је формирао патријарх Порфирије”, рекао је Раковић за Танјуг.

Оно што, такође, како каже, „боди очи” је члан 13 у Кривокапићевом предлогу, а то је да нема јасног изричитог благослова архијереја СПЦ за изградњу верских објеката, а не православних верских објеката.

„Тога сада нема на изричити начин, него може да се тумачи по том члану да верске објекте може да гради и неко ко се лажно представља да представља СПЦ”, каже Раковић.

Здравко Кривокапић: Уговор са СПЦ предат Патријаршији, Влада Црне Горе спремна за потпис

Додаје да је то сасвим другачије од претходне верзије из маја, где је изричито било написано да православни архијереј СПЦ у својој епархији има изричит благослов за изградњу православних верских објеката.

Оцењује да је нова верзија лошија, другачија и да са тим изменама СПЦ не може бити сагласна.

Такође, додаје Раковић, члан 11, у коме стоји да се забрањује СПЦ отуђивање или изношење реликвија без одобрење Црне Горе, је непотребно унет, јер се то, указује, подразумева по Закону о култури.

Сматра да се на тај начин „показује сила” према СПЦ и додаје да је то Дритан Абазовић инсистирао да буде унето.

„Српска црква то не заслужује”, сматра Раковић.

Додаје да ће нову верзију Темељног уговора детаљно разлагати стручна комисија и очекује да ће она почети са радом половином септембра, као и да ће то бити опсежан рад.

Патријаршија: Црногорска влада унела доста измена у Темељни уговор

„Очекујем да тај рад траје неколико месеци и да налаз који предају Синоду СПЦ треба да буде опсежнији од овог Кривокапићевог текста који износи девет страна”, каже Раковић.

Додаје да ће разматрање трајати неко време и да ће тај процес трајати нешто дуже, осим ако се, како каже, Кривокапић не врати претходном Темељном уговору који је требало да потпише у мају.

„У том случају би уговор бити потписан за један дан”, закључује Раковић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Нешто нам подмећу, нажалост и једни и други. Треба им готово годину дана да “ усагласе“ неколико тачака које се различито тумаче. Није него . И од Кривокапића и од госп. Перића ништа позитивно не може да се очекује. Поред тога изгледа обојица циљају на потписивање на дан упокојења светог Ђеде…

    11
    3
  2. Само да се допуним ; већ сам писао да нећу више да коментаришем о господину Перићу и његовим „ делима „. Написао сам да они којима још није јасно , само прате след догађаја…
    https://srbin.info/pocetna/aktuelno/koktel-ljubavi-pevaju-monahinje-iz-eparhije-zicke-video/

Оставите коментар