Здравко Кривокапић: Три члана Темељног уговора прилагођена законима Црне Горе

Премијер Црне Горе поновио да у Темељном уговору нема ништа посебно, он је у овом тренутку усаглашен са законом и Уставом Црне Горе

Здравко Кривокапић (Фото: Tanjug/AP/Lisa Leutner)

Премијер Здравко Кривокапић је казао да су у измијењеној верзији Темељног уговора са СПЦ само три члана прилагођена законској регулативи Црне Горе.

Кривокапић је новинарима током посјете Даниловграду саопштио да су са тим уговором упознати правни и стручни тим Митрополије црногорско-приморске.

Он је поновио да у Темељном уговору нема ништа посебно, он је у овом тренутку усаглашен са законом и Уставом Црне Горе.

„Зашто се толика прашина диже, ако није опет политичка позадина у питању“, питао је премијер и додао да је ријеч о тривијалном уговору који је раније потписан са осталим вјерским заједницама у Црној Гори.

  • Ово је једна игра која траје и мени је жао да након моје изјаве неко реагује, макар и патријарх, ја ништа нисам рекао што није истина“,  поручио је премијер.

Здравко Кривокапић: Уговор са СПЦ предат Патријаршији, Влада Црне Горе спремна за потпис

Кривокапић је навео и да постоје и бројне незавршене обавезе.

„Најлакше је донијети закон, тај закон је спреман, то је нормативни акт, међутим у организационом, кадровском дијелу имате многе проблеме. Ви знате да одређене општине нијесу урадиле ни адресни регистар, може без адресног регистра, али то представља велики проблем приликом техничког извођења самог пописа“, саопштио је Кривокапић.

Друга карактеристика је, како додаје, регистар подручних јединица, који, како каже, није ажуриран, што такође представља ограничење.

За један пописни круг треба један пописивач, то је правило ЕУ, на 10 тих кругова дође један инструктор. У Црној Гори треба имати најмање 4.000. Када се то одради морате те људе обучити. Значи постоје бројни предуслови које треба урадити“, казао је Кривокапић.

Он је навео да је Управа за статистику урадила једну пробну анкету, те би се попис требало да ради лицем у лице.

Он казао је да је најлакше донијети Закон о попису, али да у организационом и кадровском дијелу постоје многи проблеми, јавља портал РТЦГ.

Дритан Абазовић: Нема услова за попис у Црној Гори до краја године, у Темељном уговору све исправљено

Донијети закон је, како је навео, лако, а спровести попис је, додаје, процедура која тражи вријеме и бројне предуслове. Поручио је и да је попис статистика, која се, како је додао, нажалост политизује.

„За попис треба вријеме и не треба занемарити чињеницу да из дана у дан расте број заражених, и каква ће бити епидемиолошка ситуација“, казао је премијер и додао да су због пандемије и Србија и Сјеверна Македонија одгодиле попис.

„Замислите да под притиском неке политике попис треба обављати. Попис треба обављати да би добили податке који ће да нам пројектују будућност“, навео је Кривокапић, одговарајући на питања новинара у Даниловграду.

„Ако се попис своди на то ко је Србин ко је Црногорац, дајте да то дефинишемо као референдумско питање, а не као питање које се тиче статистике и зато сам и рекао да је то чисто техничко питање. Нама је довољно подјела, треба нам помирење, то се постиже поштовањем струке“, навео је Кривокапић.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 13. 8. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

3 replies

  1. Невероватан текст! Питам се како је неко врхунски образован, већ у годинама када се стекне богато искуство у свему, па и у политици, макар само као грађанин, без непосредног учествовања у власти, али сада на тако високој државној функцији, могао овако нешто да напише?
    Дакле, каже човек, није то било ништа посебно, само три члана који су усаглашени са уставом и законима Црне Горе, па се оправдано питамо зашто то није учињено одмах, ваљда се устав и закони нису у међувремену мењали? Кренуо човек у Београд да потпише уговор, успут приметио да није усаглашен са уставом и законима, па се вратио!
    Али, оно што запрепашћује читаоца је то што премијер каже да је то један ТРИВИЈАЛАН уговор! Сад, два су могућа тумачења његове употребе овог израза, оба крајње неповољна и тешко разумљива! Прво, или премијер не зна шта значи „тривијалан“, или друго, још страшније, да он заиста сматра да је овај уговор тривијалан! Уговор једне државе, са установом као што је Српска православна црква, који треба да потпишу премијер те државе и патријарх, за Кривокапића је тривијалан! И такви, тривијални уговори потписани су и са другим верским заједницама у Црној Гори! Да останемо у одговарајућем духу – Сачувај Боже и саклони, од оваквих вођа државе!

    8
    1
  2. Шта од СПЦ покушава да ИЗНУДИ “Влада ЦГ” via измењени Темељни уговор?! Пошто их УKИДАЊЕ тзв. Епископског савета кочи у аутокефализацији митрополије+преостале 3 епархије СПЦ у ЦГ, од СПЦ би да преотму као културно наслеђе ЦГ реликвије – иконе, руку св.Јована Крститеља, мошти св.Василија Острошког. ЦГ је запела за реликвије СПЦ јер вреде милијарде, а могле би бити однесене из ЦГ, јер нису из ЦГ у коју су их Срби преносили и крили у време ратова, као што је Василије побегао из Репулике Српске (по садашњем) у ЦГ (по садашњем) од Турака. Проглашењем истих културним наслеђем ЦГ би да изнуде аутокефализацију МЦП+3 епархије. Ово је Димитрије са Цетиња, тзв.владика, црногорац већи од Kривог, екумениста који херцеговише Србе у оквиру епархије као што његов пријатељ поп Гојко ЦГорац Перовић по ЦГ црногорише Србе. Инсталиран је у епархију Захумско-херцеговачку via Митрополија Црногорско Приморска да не би тражио реликвије и да не би кочио аутокефализацију Митрополије Црногорско Приморске:

    https://pbs.twimg.com/media/E8mQe8UVUAYIKPU?format=jpg&name=360×360

    https://pbs.twimg.com/media/E8mQs09UUA45kvr?format=jpg&name=360×360

    https://pbs.twimg.com/media/E8mPn8mVIAo3fOP?format=jpg&name=360×360

    https://pbs.twimg.com/media/E8mPps2VUAADYAa?format=jpg&name=360×360

  3. Доста свађа и подела. Читав век смо у томе изгубили на радост и весеље оних који нам нису пријатељи и који нам не мисле добро. Време је за освешћивање, разум и разложност, дијалог и мир.
    Подржимо брата у Христу, професора Здравка. Не будимо горди, страсни и лакомислени.
    Његова Светост ће донети мудру и далекосежни одлуку којој ће будућност дати за право.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading