Александар Вучић: Израел нас разочарао признањем Косова, али хајде да сада проширимо сарадњу

Вучић изразио очекивање да ће председник Херцог и Израел наставити да пружају подршку дијалогу Београда и Приштине, као једином начину за решавање, за Србију, осетљивог питања КиМ

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

Председник Србије Александар Вучић и израелски председник Исак Херцог данас су се у телефонском разговору сагласили да би у развоју српско-израелских односа требало имати у виду историјску блискост српског и јеврејског народа, обележену заједничким страдањем током Другог светског рата.

Председник Вучић је нагласио да је признање тзв. Косова од стране Државе Израел било разочарање за Србију и њене грађане, али истовремено изразио жељу да Србија са новим руководством Државе Израел, којем је пожелео успех у раду, унапреди билатералне односе, саопштила је прес служба председника.

„Сматрамо веома важним да Србија и Израел, кроз сарадњу, дају допринос политичком и мирном решавању свих спорова, сукоба и отворених питања”, рекао је Вучић и додао да ће и данашњи разговор са председником Херцогом допринети бољем разумевању међу двема земљама, саопштила је прес служба председника.

Вучић је изразио очекивање да ће председник Херцог и Израел наставити да пружају подршку дијалогу Београда и Приштине, као једином начину за решавање, за Србију, осетљивог питања Косова и Метохије.

Израел и тзв. Косово успоставили дипломатске односе

Двојица државника су изразили очекивање да ће две земље успоставити чешће контакте, како би редовно разматрале теме од заједничког интереса.

Говорећи о економској сарадњи, саговорници су се сагласили да она бележи сталан успон услед повећаних израелских инвестиција.

Израел је један од значајнијих инвеститора у нашој земљи, а најважније инвестиције су у области транспорта и изградњи некретнина. Двојица председника су констатовали да постоји додатни простор за проширење сарадње, што укључује и повећање трговинске размене, при чему би отварање представништва Привредне коморе Србије у Израелу дало додатни импулс остварењу тог циља.

Саговорници су изразили интерес за унапређење војно-економске сарадње, као и сарадње у области енергетике, културе, образовања и спорта, наводи се у саопштењу, а преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 10. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Наши потомци неће моћи да се позивају на историјску блискост српског и јеврејског народа!

    11
  2. „Сматрамо веома важним да Србија и Израел, кроз сарадњу, дају допринос политичком и мирном решавању свих спорова, сукоба и отворених питања.“
    Овај стварно није нормалан!

    14
    1

Оставите коментар