Вјоса Османи постхумно одликовала Бајденовог сина

Оно што су САД и амерички народ урадили за нашу земљу, нашу слободу, право да постојимо, превазилази било које тренутно партнерство у свету, изјавила председница тзв. Косова

Споменик Боу Бајдену на путу Гњилане-Урошевац (Фото: Јутјуб)

ПРИШТИНА – Привремене приштинске институције постхумно су доделиле председничку медаљу за владавину права Боу Бајдену (1969-2015), сину председника САД Џоа Бајдена, за допринос правосудном систему након рата 1999. године, преноси Радио Слободна Европа.

Бо Бајден, бивши државни тужилац америчке савезне државе Делавер, помагао је у обуци локалних тужиоца и судија на КиМ у оквиру пројекта ОЕБС-а.

„Бо је на Косову радио од срца. Заљубио се у ту земљу”, рекао је амерички председник у унапред снимљеној видео поруци која је емитована током церемоније у недељу у Приштини, јавља Глас Америке.

Бо и Џо Бајден (Архивска фотографија: Gettyimages)

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи рекла је да су САД урадиле много за КиМ.

„Оно што су САД и амерички народ урадили за нашу земљу, нашу слободу, право да постојимо, превазилази било које тренутно партнерство у свету. Господине председниче, Косово је и ваш дом”, рекла је Вјоса Османи на церемонији уручивања председничке медаље коју је преузео амерички амбасадор у Приштини Филип Коснет.

Бајден је 2016. године, док је био на положају потпредседника САД, открио споменик свом сину на КиМ, а једна од улица у близини војне базе Бондстил, у којој се налази 700 америчких војника, носи његово име, преноси Танјуг.

Америчка амбасада у Приштини твитовала је да је Бо Бајден у оквиру програма америчког Министарства правде „успоставио и ојачао институције и процедуре из области владавине права и осигурао основна права за све становнике Косова”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Trebali su odlikovati I zivoga sina Hunter Biden, spavao je da udovicom pokojnog brata.

  2. @Saffron

    Што не одликоваше и удовицу?
    Она је поднела највећи терет Бајденових?

Оставите коментар