Аљбин Курти најављује поновно увођење реципроцитета према Србији

Питање реципроцитета је еуфемизам за подизање нових економских баријера којима су били изложени Срби на Косову и Београд током трајања антицивилизацијских такси од 100 одсто, тврди Петар Петковић

Аљбин Курти (Фото: Ludovic MARIN/AFP)

Косовска влада жели да уведе реципроцитет са Србијом када се „брзо припреми“ и не жели да ова идеја „пропадне“, казао је премијер Косова Аљбин Курти на седници косовског парламента поводом 100 дана владе, преноси Коссев.

Он је казао да Влада „још увек није одустала од успостављања реципроцитета са Србијом“.

„Желимо да то учинимо тако да се то више не поништава. Задњи пут када смо то радили, све је ишло добро, а онда када је уклоњено, постало нам је још горе. Учинићемо то када се брзо припремимо“, рекао је Курти, јавља Коссев.

Курти је упозорио да концепт реципроцитета „умире“ ако не буде у потпуности примењен.

„Заинтересовани смо за његову потпуну и правилну примену“, рекао је он.

Додао је да је међународним факторима на састанцима у Бриселу показан документ са „11 повреда које Србија чини против Косова“.

Казао је и да узајамност није освета, него „здрав принцип између две држава које ће бити једнаке“.

Петковић: Курти иде у правцу нове дестабилизације

Вршилац дужности директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упозорио је да претњама о увођењу реципроцитета према Србији косовски премијер Аљбин Курти директно урушава дијалог и све што је споразумима договорено и отворено иде у правцу покушаја нове дестабилизације прилика на терену, саопштено је из тог тела Владе Србије.

„Питање реципроцитета је еуфемизам за подизање нових економских баријера којима су били изложени Срби на Косову и Београд током трајања антицивилизацијских такси од 100 одсто. Зато би Куртију било боље да се уместо оваквих најава једностраних потеза које директно урушавају дијалог посвети спровођењу до сада постигнутих споразума, посебно формирању Заједнице српских општина“, навео је Петковић у писаној изјави.

Петар Петковић (Фото: М. Спасојевић)

Према његовом мишљењу, такве изјаве представљају наставак Куртијеве „отворене опструкције према дијалогу и званичницима из Брисела“, а најновија порука да ће Приштина спалити тестове на ковид које им је донирао Београд сведочи „докле иде мржња према Београду“.

„Истовремено, бестијално нападајући иницијативу ‘Отворени Балкан’ која треба да омогући просперитет и нове економске бенефите грађанима који живе на овим просторима, Курти још једном показује сву своју политичку кратковидост и заглављеност у прошлост“, навео је Петковић.

Опрема: Стање ствари

(N1, 2. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар