Председник Израела примио трећу дозу вакцине

Председник Израела је оценио да су бустер дозе „важан корак за друштвену солидарност у држави Израел“

Председник Израела Исак Херцог и његова супруга Михела примају трећу дозу вакцине против ковида-19, 30. 7. 2021. (Фото: Хаим Зах/ГПО)

Председник Израела Јицак Херцог и његова супруга Михал су међу првима примили трећу дозу вакцине против ковида-19, пошто је најављено да ће јеврејска држава прва у свету давати бустер вакцине старијима од 60 година.

Одлука о давању треће дозе донета је усред настојања да се заустави најновији талас заразе корона вирусом и скок броја заражених на преко 2.000 дневно током ове недеље.

Поређења ради, пре месец дана бележило се само неколико десетина нових случајева заразе за 24 сата.

Израелски медији наводе да трећа доза можда неће зауставити раст броја заражених, али ће спречити да старији становници тешко оболе.

Управа за храну и лекове САД још није одобрила трећу дозу.

Председник Израела је оценио да су бустер дозе „важан корак за друштвену солидарност у држави Израел“, нагласивши потребу да се спречи оболевање старијих.

„Поносан сам што смо ми прва земља која вакцинише трећом дозом“, рекао је Херцог, пренели су израелски медији.

Премијер Израела Нафтали Бенет је у обраћању преко телевизије рекао да ће довести своју мајку да се имунизује трећом дозом настојећи да охрабри и друге да учине то за старије чланове своје породице.

Лидер израелске опозиције, донедавно премијер, Бенјамин Нетанијаху који је у протеклим недељама апеловао на нову Владу да започне давање бустер вакцина вакцинисаће се данас трећи пут.

У Израелу, светском лидеру с бројем вакцинисаних, највећи број оболелих за последња три месеца

Он сматра да је драгоцено време већ изгубљено и наводно је вршио притисак да се даје трећа доза када је открио да му је ниво антитела значајно опао. Док је био премијер први се вакцинисао.

Више од 57 одсто од 9,3 милиона становника је примило две дозе Фајзер/Бионтек вакцине и 80 одсто популације старије од 40 година је вакцинисано.

Захваљујући вакцинацији Израел је отворио економију пре других земаља, али сада бележи нагли скок заражених новим делта сојем вируса, чак и међу вакцинисанима, наводи Асошијетед прес.

Људи старији од 60 година који су имунизовани пре више од пет месеци моћи ће да приме трећу вакцину.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 30. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар