Црна Гора: У угоститељске објекте могу вакцинисани, који су прележали или негативни на вирус

Један од ових услова морају да поседују сви запослени у угоститељству”, рекао је директор Института за јавно здравље Црне Горе Игор Галић

Фото: Стево Васиљевић/Ројтерс

Влада Црне Горе је усвојила мере против корона вируса које ће важити од данас до 20. августа.

Улазак у унутрашњост угоститељских објеката, као и ноћне клубове и дискотеке, омогућава се уз најмање један од следећа четири доказа – да је особа у целости вакцинисана или је примила прву дозу, да поседује негативан ПЦР тест на корона вирус, који није старији од 72 сата, доказ да је преболела ковид-19, доказ о негативном брзом антигенском тесту, који није старији од 48 сати.

„Један од ових услова морају да поседују сви запослени у угоститељству”, рекао је директор Института за јавно здравље (ИЈЗ) Црне Горе Игор Галић, преноси Танјуг.

Власници објеката у обавези су да одреде лице које ће контролисати поседовања доказа о вакцинацији или негативним тестовима.

За малолетнике се не захтева да испуњавају ове услове, осим при уласку у дискотеке или ноћне клубове.

Под овим истим условима дозвољава се присуство спортским манифестацијама на отвореном и затвореном. Масовна окупљања и фестивали који не могу да се контролишу на ограниченом простору одлажу се до 20. августа.

Сви грађани који су досад добили потврде о вакцинацији, независно да ли је у питању једна или две дозе, могу и даље да их користе и оне су валидне за улазак у угоститељске објекте, ноћне клубове, спортске објекте.

„Грађани који се убудуће буду вакцинисали, или радили тест, добиће националну ковид потврду која се издаје на вакциналном пункту или код изабраног лекара”, казао је Александар Секулић из Министарства здравља.

Секулић је најавио да ће, током дана или најкасније до понедељка, преузимање дигиталне потврде бити омогућено и преко сајта еЗдравље.

„На тај начин ћемо скратити пут грађанима, да неће морати да иду у здравствене установе, већ ће потврду моћи да преузму онлајн”, истакао је Секулић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар