Небојша Стефановић: Немам везе са кланом Вељка Беливука

То може да потврди директор ФБИ Кристофер Вреј, којег сам срео 2019. године, подсетио министар одбране

Небојша Стефановић (Фото: Танјуг)

Министар одбране Србије Небојша Стефановић поручио је данас да никада није имао било какву везу са кланом Вељка Беливука, нити са било којим другим криминалним кланом, нити је користио телефон са Скај апликацијом, наводећи да „наше и стране стране службе знају ко су људи који су користили Скај апликацију и комуницирали са криминалним групама“.

Поводом најновије лажи да сам имао и користио телефон са Скај апликацијом, што тврди Српски телеграф, морам да кажем да се ради о монструозној измишљотини, чији је очигледни циљ да ме посредно повеже са неком криминалном групом, наводи се у писаној изјави Стефановића.

Водио сам снажну кампању против организованог криминала и посебно истицао злоупотребу криптованих веза и Скај апликације коју користе криминалци, нагласио је Стефановић и додао како је то истицао и у разговору са европским полицијама, полицијом Руске Федерације, као и полицијским службама Сједињених Америчких Држава.

Подразумева се да је тим састанцима присуствовао већи број полицијских службеника наше земље, који су, сарађујући са партнерским службама, размењивали информације о свему овоме. То може да потврди директор ФБИ Кристофер Вреј, којег сам срео 2019. године, подсетио је Стефановић.

Истрага против криминалне групе Вељка Беливука започела у време када сам обављао дужност министра унутрашњих послова, навео је он, а очигледно је кључни сегмент те истраге управо тренутак када је ФБИ разбио ту енкрипцију, повезао све оне који су користили Скај апликацију и стао на пут онима који злоупотребљавају ту технологију.

Информације које је ФБИ поделио са европским и нашим службама значајно су помогле да се прикупе докази и подигне оптужница против те криминалне групе, на чему посебно желим да честитам и нашим истражним органима и свима који су помогли да ова мафијашка организација заврши иза решетака.

Баш зато, поновио је Стефановић, пошто и наше и стране стране службе знају ко су људи који су користили Скај апликацију и комуницирали са криминалним групама, имамо најчвршћи доказ да никада нисам имао такав телефон, нити остваривао комуникацију са криминалцима, јер бих до сада за то морао да одговарам.

Нећу дозволити било коме да лажима и измишљотинама ставља мету на моја и леђа моје деце из само њима познатих разлога, а сигуран сам да ћемо једног дана сазнати зашто то раде, поручио је Стефановић.

Он је објавио да је тужио све оне који су својим лажима угрозили његов и живот његове породице доводећи га у везу са убицама и криминалцима, најављујући да ће тако поступити и у овом случају, зато што има поверење у своју државу и правосудни систем.

(Фонет/Данас, 31. 7. 2021)

Иван Нинић: Позивајући се на Еф-Би-Ај министар Стефановић је обезбедио себи слободу

Адвокат Иван Нинић изјавио је данас да је министар Небојша Стефановић, позивајући се на сарадњу с директором ФБИ Кристофером Врејом, обезбедио себи комфоран политички статус и апсолутну слободу.

Иван Нинић (Фото: Н1)

Нинић је агенцији Бета казао да је Стефановићев деманти да има било какве везе с криминалном групом Вељка Беливука, заправо потврда огромног сукоба Стефановића и Александра Вучића, „коме се не незире крај“.

„Не само да Стефановић демантује таблоидне оптужбе да је поседовао телефон са ‘Скај’ апликацијом и најављује тужбе против медија који га повезују с мафијом, он иде корак даље, па тако за потврду својих навода упућује јавност и истражне органе на директора ФБИ Кристофера Вреја, с којим се 2019. године службено срео као министар полиције“, рекао је адвокат.

По његовим речима, Стефановић на овај начин поручује: „Имате избор да верујете директору ФБИ, без кога Беливук не би био ухапшен, или Вучићевим таблоидима“.

„То је прилично храбро стављање прста у око Вучићу и до сада најдиректнија порука да у кривично-правном смислу не може да га повеже са Беливуковом групом“, оценио је Нинић.

Он наводи да се у обрисима Стефановићеве изјаве назире и то да он као министар има непосредна сазнања ко је све у Србији био корисник криптоване „Скај“ апликације, али да о томе тренутно није спреман да говори, „што му у контексту других сазнања свих ових месеци и убудуће обезбеђује комфоран политички статус и апсолутну слободу“.

„Када оптужница ступи на правну снагу вероватно ћемо сазнати где су били сервери ‘Скај’ апликације и која је то европска служба безбедности нашем тужилаштву уступила похрањене податке, али Стефановићева потреба да на овај начин јавно апострофира улогу ФБИ у дешифровању енкрипције апликације ‘Скај’, потврђује како смо уопште дошли у ситуацију да се Вељко Беливук и његова група нађу из решетака“, објаснио је адвокат Нинић.

Он је додао да забрињава, међутим, то што Стефановић није јавности појаснио како је могуће да је служба безбедности допустила да Беливукова група ликвидира људе у октобру 2020. године и да то није спречено, уколико информације о енкрипцији „Скај“ апликације и самој криминалној групи датирају из 2019. године.

Нинић наводи да је председник Србије Александар Вучић захваљивао европским службама безбедности на помоћи када је у питању истрага против криминалне групе Вељка Беливука, а да сада преко министра Стефановића јавност први пут сазнаје за значајну улогу америчке агенције ФБИ у прикупљању доказа и лоцирању криминалних активности групе Беливука.

„Вучић је желео да себе прикаже пред домаћом јавности као некога ко није подложан притисцима, као сувереног лидера који је самостално донео одлуку да се обрачуна с једном опасном криминалном групом која на тлу Балкана и Европе, у 21. веку, сече главе, коље и меље људе. Међутим, изгледа да то није било баш тако“, закључио је адвокат Иван Нинић.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 1. 8. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Рече ли он то са кланом или са клоном?

Оставите коментар