Стеван Гајић: Руси у Токију

Русија је данас у потпуно другачијој позицији. О томе између осталог говори и реакција званичне Москве

Фото: Гети

Прве Олимпијске игре које памтим биле су у Барселони 1992. године. Поред фантастичне, сада већ култне песме Барселона, химне Олимпијских игара у изведби Фредија Меркјурија (Freddie Mercury) и Монсерат Кабаље (Montserrat Caballé), иако баш мали, у сећање ми се дубоко урезало и нешто друго. Памтим коментаре старијих и осећај понижења. Понижења које нам је приредио Међународни олимпијски комитет (МОК), у садејству са онима који су нам наметнули да их наредних година називамо „међународна заједница”.

У Барселони 1992. репрезентације Југославије и Совјетског Савеза нису биле само понижене тиме што им није било дозвољено да наступају под својим заставама. Такви поступци МОК-а били су само увертира у распад Југославије и ехо већ обављеног „посла” у случају Совјетског Савеза. А то што сада у Токију чине са руском репрезентацијом МОК и Светска антидопинг агенција (World Anti-Doping Agency, WADA) јасно показује злураду жељу да се Русији догоди исти сценарио. Не заборавимо да је већ одлучено да сценарио из Токија буде поновљен и на Зимским олимпијским играма наредне године.

За разлику од прилика у време Олимпијских игара у Барселони 1992. године, међутим, када су последице авганистанске авантуре, перестројка и потпуна девалвација комунистичке идеологије разарале дезоријентисани Совјетски Савез и његово руководство, Русија је данас у потпуно другачијој позицији. О томе између осталог говори и реакција званичне Москве.

Фото: АФП

Недавно се појавио спот у коме Марија Захарова, портпарол Министарства иностраних послова, после тренинга бокса излази пред новинаре на кобајаги званичној конференцији за штампу и одговара на низ питања везаних за статус руских спортиста на Олимпијским играма у Токију. Пошто одговара на сва питања изговара реченицу из чувене песме групе Квин (Queen) „We will rock you”, која је из неког непознатог разлога посебно наглашено и до дана данашњег популарна на простору СССР и међу Русима генерално. Када ово изговара на екрану се појављују речи we will ROC you, са намерно изостављеним словом „k”из речи „rock”. Тиме прави алузију на ROC, односно Руски олимпијски комитет, под чијим називом руски спортисти наступају у Токију, који ће, дакле, да разбија.

Оваква врста ироније према понашању МОК и WADA била би незамислива у извођењу совјетских власти у време Барселоне 1992. Али данашња Русија је нешто друго и читав проблем се састоји у разумевању те чињенице на Западу. Судећи према договору везаном за гасовод „Северни ток 2” којим су САД суштински признале реалност доминације руског гаса у односу на њихов гас из шкриљаца или гас из трећих земаља, ове пакости МОК-а и WADA делују као реликт прошлости.

У Русији је тренутно веома популарна песма Нас бьют, мы летаем (Нас туку, ми летимо), посвећена руским олимпијцима, која јасно поручује свима који су у стању да чују да могу да раде што год им је воља, али да могу да очекују једино онај одговор који је поменула Захарова: we will ROC you.

Руски гимнастички тим (Фото: Грегори Бул/АП фото)

Званичници WADA су поручили да су „разочарани” тиме што се руски спортисти појављују у Токију у одећи у бојама руске заставе. Њихов фаворит, кажу, биле су другачије боје – „неутралне”.Categories: Светске ствари

Tags: , , ,

10 replies

 1. Nekada kad su Rusi sa svojim zapadnim „partnerima“ naoruzavali nase smrtne neprijatelje tj. krvatske fasiste i tretirali nas mnogo, mnogo gore nego sto njih „partneri“ njihovi tretiraju sada, a to je trajalo decenijama, to je njima bilo sve u redu. Sa djavolom su tikve sadili i sa njim ce ih, hvala bogu, brati jos mnogo godina. Uopste za tu nevernu rasu nemam simpatija niti prema njima osecam ista pozitivno. 2006 godine kad se „veliki vodja malog stasa“ tj. Putin udruzio sa Milogorcima i jos jednom razbio srpsku drzavu ja licno sam sa Rusima prekinuo svaku emotivnu i drugu vezu. Da se prema nama nisu nimalo promenili i da ce zauvek da ostanu moralna beda jasno je ko dan!
  https://stanjestvari.com/2020/10/30/anja-filimonova-ambasador-ruske-federacije-odao-postu-organizatorima-masovnih-ubistava/

  23
  25
 2. @More

  Ма, кави Амери, Енглези, Немци и други, који нас крвнички разарају и сатанизују више од 30 година, који су нас засули хуманим осиромашеним уранијумом, они су наши највећи пријатељи и добротвори. То они искључиво раде за наше добро. Руси су наши највећи непријатељи, они су за све криви!

  24
  10
 3. Ви или сте неупућени или злонамјерни?
  Та замислите да неко доноси суд о Србима на основу тога какву политику води Вучић или какву је политику водила било која марионетска власт до њега – незгодно зар не?

  23
  8
 4. Nije mi jasno zašto neko Srbi nalaze sva moguća opravdanja za Rusiju. Mi svi znamo da su naši neprijatelji na zapadu, to ni najveći kritičari Rusije ne osporavaju. Ali Rusija je navodno trebala da bude naša ako ne bratska onda barem prijateljska zemlja. Slovenska i pravoslavna. Umesto toga ono su se udružili sa zapadom protiv nas i nema nijedne antisrpske zapadne političke prljavštine u kojoj nisu učestvovali, osim možda aktivnog bombardovanja. To je upravo to što Ruse stavlja niže od svakog našeg otvorenog i deklarisanog neprijatelja. Kad se kaže da vuk dlaku menja a ćud nikada ovde je od izuzetne važnosti jer srpska ljubav prema Rusiji je striktno mentalna i neracionalna, tj. kad je Rusija u pitanju mi Srbi živimo u opasnoj zabludi. Skoro svaki živi Srbin ima iza sebe najsvežije i neporecivo negativno iskustvo sa Rusima koje bi svaki razuman narod dobro proučio i izvukao odgovarajuće zaključke kao što radimo kad je u pitanju npr. Francuska, ali sve je uzalud. Potpuno se slažem sa @More da je razbijanje države Srbije i Crne Gore (pok. Amfilohije: „da nije bilo Rusije CG ne bi nikada bila nezavisna“) bio ustvari najveći akt neprijateljstva prema prema navodno „bratskom“ Srpskom narodu u poslednje tri decenije jer je tim činom uništena svaka mogućnost da Srbija i Srpski narod ikada više budu zaista nezavisni. Mi svi dobro znamo da se ništa više ne može izmeniti bez velikog rata a takav rat može da bude samo nuklearni pa stoga do takvog rata neće ni doća ili ako dođe onda ovakav svet više neće ni postojati. Da su u poslednje tri decenije “braća” prema nama pokazali barem 1% ljubavi koju mi ispoljavamo prema njima onda danas se nebi ni postavljalo pitanje pune nezavisnosti Kosova, Ruska jedinica bi još uvek bila dole, ne bi bilo ovakvih pritisaka na Srbiju i Repubiku Srpsku, Srpski narod ne bi bio etnički očišćen iz Hrvatske nego bi imao svoju autonomiju, Ruski saveznici ustaše ne bi svojatali N. Teslu, postojala bi zajednička država sa CG i Srbi ne bi morali da letuju u Turskoj, Srpski narod bi imao izlaz na more i ne bi bio okružen NATO-m i još mnogo toga bi bilo drugačije. Za ove stvari, koje smo mogli da ostvarimo sa malo prijateljstva i razumevanja od strane Rusa, da se isprave, ako to ikada bude moguće, uzeće stoleća. Postavlja se pitanje šta će nama navodno bratstvo i prijateljstvo sa Rusima pošto oni kad god imaju priliku da nam malko pomognu, par puta u našoj čitavoj istoriji, ali baš tada ne samo da ne pomažu nego nas gledaju kroz nišan i pomažu naše neprijatelje. Pokušaću da prevedem nekoliko izreka sa samog engleskog koje će ilustrovati ono što želim da kažem i što mi svi duboko u sebi znamo: (a) lažni prijatelj je gori od otvorenog neprijatelja; (b) onaj ko je prijatelj svakome nije prijatelj nikome; (c) stablo se poznaje po plodovima a ne po lišću. Poturica je gori od Turčina.

  26
  22
 5. I, zanimljivo, te 1992-e u Barseloni (mnogi Srbi danas kazu Barcelona, o toj ljubavi nesto nize) reprezentacija raspalog SSSR-a, bez baltickih republika, zastave i himne, osvojila je najvise zlatnih medalja (kladim se da kao dobri rusofili svi znate ko je Majkl Felps, ali ne i Vitali Scerbo), dok danasnja Rusija, sa zastavom i himnom ili bez, moze samo da sanja o drugom mesto iza SAD.

  Sto se politike tice, Srbi kao stari zavetni narod Hrvatu Titu, da ce i posle Tita biti Tito, silom istorijskih prilika su naterani da postanu jos stariji zavetni narod kosovsko-svetosavskog (Antonic spomenu i neko zensko ime) tipa. U politici to znaci da posle zaklinjanja na ustavu/Miroslavovljevo jevandjelje ide prica o tome da EU nema alternativu. Tako danas ova politika cini 100% Skupstine i 98% vanskupstinske „opozicije“ u zavetnom kosovsko-svetosavskom narodu i ako eupitekusi iz „opozicije“ kazu bojkot, ide se na bojkot, ako kazu pregovori uz posredstvo EU, Rusiju niko nije ni pomenuo, pregovara se uz posredstvo EU,Sve se cini da svim srpskim zavetima treba pridodati i ovaj da EU nema alternativu (stari kosovsko-svetosavsko-titoisticko-eunijatski zavetni narod)

  Kako nas vidi ruska politika? Kao mali narod na granici sa katolicanstvom koji je dugo mutio sa AU, a sto se zavrsilo krahom visevekovne Ruske imperije, koja je usla u veliki rat zbog Srbije, i zahvalnoscu Srbije stvaranjem pseudounijatske jugoslovenske drzave. Za Ruse, Srbi su u jugoslovenstvo uvukli i Crnogorce, tako da njihovo ucesce u raspadu SCG nije nikakvo saucestvovanje sa Zapadom, vec logika da od jugoslovenstvom zarazene Srbije (ne treba zaboraviti da je jugoslovenstvo plus komunizam gotovo dovelo do rata Srbe i Ruse, o iritiranju svih svetskih sila, a posebno SSSR-a, vodjenjem svetske politike „nesvrstanih“ da ne pricam) treba odvojiti sve prevoslavno, pa kada se promene snage u svetu…I, tu je problem izmedju nas i Rusa. Mi smo mali narod koji se upropastio jugslovenstvom i komunizmom, kod kojeg se nuzda istorijskih meandriranja izmedju AU i Rusije, pretvarala postepeno u besmislenu svetsku politiku, za koji nismo sposobni, a zavrsila u samoobmanjivanju da nam nesto treba od Rusije, dok 298% glasaca glasa za EU. Mi mozemo da se samoobmanjujemo, ali ne i da obmanjujemo Ruse!

  Sta Srbija nudi Rusiji, ekonomski savez, vojni, vojnu bazu? Milosevic je nudio Rusiji svetski rat zbog, ni manje ni vise jos jedne jugoslavije. Danas, Rusija ne ucestvuje ni u pregovorima o KiM ni u iunutarspskim pregovorima o minutazi na TV.

  Dakle, treba sebe da pogledamo u ogledalo i vidimo kao nekog ko stalno nesto muti sa katolickim Zapadom, bilo kroz jugoslovenstvo, srpsko-hrvatski jezik, EU, za Ruse pre neke unijate nego pravoslavlnu bracu!

  25
  3
 6. Људи!!! Ви сте нормални??? Ко вама браћа, каква Русија – тајкуни и бездушна, анационална, неспособна бирократија, која потпуно, ПОТПУНО, БРЕ!!! укључена у глобалистичке шеме и направила од Русије само трансфер за извоз гаса, нафте и шуме??? Све остало се уништва – здравство, образовање, култура, породица, вредносни систем, од Православља је направљена срамотна бутафорија. А руски народ брзо УЗУМИРА! Руси су главни непријатељ глобалиста и колонијалне „руске“ администрације. Тек сада, уочи избора, изненадно умро руски патриота, Сергеј Филин, ко је био озбиљни патриотски и интелектуални представник. И – нема га. А колико још руских патриота, руских научника, академичара су изнендно умрли или погинули од несрећи? Стотине. Да бројамо? Ви бре правите нама, Русима, СТРАШНУ, УЖАСНУ ЛИЧНУ УВРЕДУ поистовечивањем антируског и антидржавног РЕЖИМА и Руса. Овај режим Руса уништава и престаните са вашим вапајама о „браћи“!!! Постоји Руска Федерација, постоји влада – ВЛАДА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ, и никаква „руска влада“, опет ћу да поновим, какав филм бре сви ви гледате???

  23
  6
 7. Хммм.. фасцинантно да се неком ко је, како сам каже, био „баш мали“, у сећање, лета те деведесет и друге, поред свих дешавања и Хрватској и Босни, и већ уходане уличне какофоније „д’визе, д’визе“, „шелов ор’гинални“,… у памћење усекла шпанска оперска певачица, са својим извођењем, а какве ли друго него, култне химне, и осећај понижења старијих због одлуке МОК-а. Бандере по Србија , ко црни лук, излепљене слојевима читуља, у Ц-маркету се на празне полице масовно усељава варикина, а „старији“ се стиде што мајка Србија не може да наступа под заставом Ћопавог, док се наш млађани доктор највише сећа „easy come, easy go“ брке Фредија. Шта ти је моћ недеље дечје борбе против лудила. Ајд’ добро. Недоношче оног другог Брке има сличне проблеме, јер сва та черупања ткива Родине би се некако и преживела, али срамота да се не може гањати фузбал под заставом на којој стоји чекић, и певати о једином, победничком Савјетском Сајузу, неподношљива је. И тако, премотавамо VHS 30 година после, и … гледамо репризу. Зле чике смештају Зеки Роџеру да је хронично нађусиран, Зека се стално правда да није, чике кажу Зеки да може да трчи за лоптом само ако му они саставе екипу, одреде под којим именом и заставом ће да игра и шта ће оркестар да му свира… Зека к’о зека, трчи јадан, жедан гладан, и уздише јој,… Онда, из боксерске теретане, женствено, у штиклама у од 6 цола, излази гаражирана, нарајцана гласноговорница ВВП-а и громопуцателно васкрсава овог горенаведеног култног певача, који је одавно бацио микрофон, и био симбол свега оног што Валдемар&Цо. декларативно забрањују да се приказује малолетницима, да би му, ето, ипак нашли сврсисходе, и поручила да ће руски атлетичари, и поред свега, достојанствено истрпети нечувено иживљавање, жестоко дрмусајући све те зле чике, и да совјетски дух у њима никад неће умрети. Уосталом, ти злобници нису ни свесни да су себи сами намакли омчу, несвесно се присиљавајући да заволе класику кроз Пјотра Иљича. Ма сјајно, да већ нема госпође Захарове, требало би је холограмисати.
  Да се не понавањам, како све приче о руској војној и привредној супериорности, падају у воду, пред оваквим детињастим потезима руске елите, која се сатире да покаже да је цивилизована и демократска, а све на блештавој сцени пред унеређеном публиком, коју ексклузивно чине свиње, зреле за шунку, које умеју само да рокћу, чак и ако, подно њушке, некако уфитиље кравату.
  Уместо да своју моћ, ако је заиста има, испробају бојкотом и прекидом било какве комуникације са Злом, укључујући и сулудо јурцање за надуваном свињском кожом, и да се комуникација сведе само на само контра роктање, језик који свиња једино разуме, Русија и даље танцује по нотама и оркестром које Зло бира, све тешећи се да им ипак свирају Чајковског. А да допринесу утиску велике победе, ту су и неизоставни српски млађани доктори наука, русофили и стручни сарадници за међународне односе, који, је л’ те, понајбоље знају светски тренутак, и неукој руљи знанствено приопћавају да оних Ђурићевих 5:0 није ништа кад Марија стане на поприште.

  20
  6
 8. Da u Rusima ima ista vredno, da su Rusi veliki narod kao sto se predstavljaju, da imaju imalo samopostovanja, onda nikada ne bi ni otisli na olipijadu u Tokiju, posebno ne na ovakvu kakva je, niti bi dozvolila sebi da nastupaju pod laznim i nametnutim imenom (ROC).
  Da u Srbima ima ista vredno, i da su neki vazan istorijski narod kao sto se predstavljaju, da imaju imalo samopostovanja, onda nikada ne bi ni otisli na olipijadu u Tokiju, posebno ne na ovakvu kakva je, niti bi dozvolili sebi da nastupaju u istom takmicenju sa laznom drzavom „Kosovom“ i tako je legitimisu.
  P.S.
  Zar svi nismo osecali da nesto ne stima sa odlukom Djokovica da ide u Tokijo. Zar nismo svi osecali, skoro smo pouzdano znali, da nece doci do zlata. Zato, prema svim onima koji zapostavljaju slutnje i tako jasno definisne vibracije te popuste niskim strastima i niskim principima, sudbina ce uvek biti kurva. Ali posle *ebanja nema kajanja.
  U Tokiju se ne odvija olimpijada nego cirkus. Mnogobrojni svetski sportisti koji poseduju razumevanje i pozitivan duh svesno su odbili da ucestvuju u njemu.

  25
  5
 9. @AmmA
  „пред оваквим детињастим потезима руске елите, која се сатире да покаже да је цивилизована и демократска“ – ova konstatacija predstavlja samo 5% prave istine o Ruskim elitama, ukljucujuci careve i carice koji su uvek osecali duboki kompleks manje vrednosti prema katolico-protestanskom zapadu a posebno prema Nemcima. Citavi St. Petersburg (lepog li nemackog imena) izgradjen na instinktu te neizlecive bolesti tj. komleksa manje vrednosti. Zato je taj grad, koji za razliku od Moskve mnogo vise izgleda Evropski, izuzetno omiljen nasem velikom „bratu“ Putinu, njegovoj kamarili (tj. vladi i ministrima kao sto su Lavrov. Siluanov, Nabulina itd.) i svim njegovim oligarsima. S druge strane, iste te „elite“ imaju osecaj superiornosti prema svom vlastito narodu i duboko ga preziru te ga vec vekovima neuspesno pokusavaju da „civilizuju“ kao sto rade i sa pravoslavnom crkvom koja je vec prakticno pocepana na Moskovski Patrijarhat – danas i uvek verni sluga vlasti i elita, i drugi (provincijalni) deo koji nastoji da odrzi cistocu religije i nezavisnost crkve. Zar je onda cudo da su Ruske elite stale na stranu Amerike i NATO pakta u ratu na Balkanu i u borbi protiv zaostalih pravoslavnih Srba podrzavali „civilizovane“ katolicke fasiste. To nije bio nikakav izuzetak i koliko god ratova na Balkanu bilo u buducnosti Ruske tzv.elite ce se uvek isto ponasati. Nazalost i magarci bi dosada naucili ne samo da nisu dobrodosli nego da su od strane Nemaca i zapadne Evrope i sami, zajedno sa celim Ruskim narodom, prezreni te rasno, kulturno i civilizacijski smatrani inferiornim. Da, naucili bi vec i magarci ali ne i tzv. Ruske elite.

  17
  9
 10. Samo da konstatujem – kapa dole za vecinu komentatora

  4
  1

Оставите коментар