Европски суд за људска права позвао Русију да призна истополне заједнице

Суд одбацио аргумент Москве да је у Русији распрострањено противљење истополним заједницама

Европски суд за људска права (Фото: Имиџ Брокер/Дојче веле)

Европски суд за људска права донео је пресуду којом је позвао Русију да призна истополне заједнице.

Кремљ је брзо одговорио, наводећи да истополни бракови “нису дозвољени” у Русији, према уставним амандманима усвојеним прошле године.

Европски суд за људска права је пресуду донео у процесу који су три руска истополна пара покренула након што им руски званичници нису дозволили да се венчају.

Русија је „имала обавезу да осигура поштовање приватног и породичног живота подносилаца захтева, обезбеђивањем законског оквира који би им омогућио признање њихових веза“, навео је Суд.

Суд је одбацио аргумент Москве да је у Русији распрострањено противљење истополним заједницама, наводећи да „остваривање права припадника мањине не може да зависи од прихватања већине“.

Хомосексуалност је декриминализована у Русији деведесетих година, али, током година, ЛГБТ особе су се суочавале с различитим степенима дискриминације. Браниоци права кажу да је пристрасност потакнута законом који је усмерен на геј „пропаганду“, коју је председник Владимир Путин потписао 2013. године.

Од тада, активисти који се баве ЛГБТ правима и они који истражују злочине почињене из мржње пријавили су значајан пораст насиља и узнемиравања против хомосексуалаца и лезбејки, често од конзервативних активиста, или оних који се залажу за православна хришћанска уверења.

Опрема: Стање ствари

(iFamNews – Србија, 28. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Никада нисам био члан КП,нити сам икада подносио ту идеологију,али криво ми је на СТАЉИНА што не пусти ЖУКОВА да згази ту жгамадију 1945 године .

Оставите коментар