Еквадор одузео држављанство Џулијану Асанжу

Асанжов адвокат Карлос Поведа изјавио је за АП да је одлука донесена без одговарајућег поступка

Ухапшени Џулијан Асанж са стиснутом песницом док га спроводе у суд (Фото: Бета/АП)

Еквадор је одузео држављанство оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу, који се тренутно налази у лондонском затвору Белмарш.

Правосудни органи Еквадора формално су обавестили Аустралијанца о одузимању држављанства, у писму које је одговор на захтев еквадорског Министарства спољних послова.

Натурализација се сматра штетном уколико је одобрена на основу прикривања релевантних чињеница, лажних докумената или преваре.

Еквадорске власти наводе да је Асанжово писмо о натурализовању, између осталог, садржавало бројне недоследности, различите потписе, потенцијалне измене докумената и неплаћене накнаде.

Асанжов адвокат Карлос Поведа изјавио је за АП да је одлука донесена без одговарајућег поступка и да аустралијском држављанину није било дозвољено да присуствује доношењу одлуке.

Поведа је рекао да ће уложити жалбу, у којој ће затражити детаљно објашњење одлуке, као и да се не ради о држављанству, већ о поштовању права и поштовању одговарајућег поступка одузимања држављанства.

Асанж је добио еквадорско држављанство у јануару 2018. године. Он се тренутно налази у затвору, након што је ухапшен у априлу 2019. године због кршења правила условне слободе.

Асанж је пре хапшења провео седам година у амбасади Еквадора у Лондону.

Опрема: Стање ствари

(Срна/Н1, 28. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар