Није С*ање ствари: Енглески експерти тврде да се корона може ширити и гасовима из стомака

Сматра се да је ризик од преношења вируса овим путем нешто мањи јер гаће и панталоне које носимо ипак спречавају ширење штетних честица на сличан начин као што то чине и маске кад их носимо на лицу

Фото: Гети

Стручњаци већ дуго саветују добро проветравање просторија како би се смањила опасност од заразе корона вирусом. Међутим, тај савет је сада додатно добио на важности јер је откривено да се вирус шири и стомачним гасовима, односно флатуленцијом, пише Телеграф.

Експерти су већ раније указали на доказе који иду у прилог теорији да ковид могу ширити и људи који пуштају гасове у малим, затвореним просторима попут тоалета. Један од њих је казао како постоји доста уверљивих доказа који подупиру ту тезу, иако британске власти још нису наручиле истраживање на ту тему, наводи британски Телеграф.

Кажу да постоје ‘генетски докази о преносу вируса између особа које су биле у истом делу тоалета у Аустралији’.

Такође постоје докази о ширењу вируса кроз цеви за отпадне воде током локдауна у Хонг Конгу кад су одређени делови канализације остали без воде.

Иако наука још није понудила коначне одговоре о овој теми, један британски министар, који је, ваљда због осетљивости теме, желео да остане анониман, изјавио је да је ковид првенствено болест дисајних путева која се шири углавном кроз нос и уста.

Портпарол британског премијера Бориса Џонсона каже да није упознат с тврдњама да се ковид шири и флатуленцијом.

„Обратићемо пажњу на најновије научне податке“, казао је.

Здрави људи испуштају гасове око 25 пута дневно, а испитивања су потврдила присутност вируса САРС-КоВ-2 и у измету.

Сматра се да је ризик од преношења вируса овим путем нешто мањи јер гаће и панталоне које носимо ипак спречавају ширење штетних честица на сличан начин као што то чине и маске кад их носимо на лицу.

Идеја да се вирус може ширити и флатуленцијом први пут се појавила прошле године у Аустралији кад је тамошњи лекар Норман Свон саветовао суздржавање од пуштања гасова ‘голе позадине’.

Научници су већ раније открили генетске фрагменте вируса у канализацији. У Великој Британији су у мају власти покренуле програм анализе отпадних вода како би се уочили рани знакови избијања заразе, а тим програмом је сада обухваћено око две трећине становништва Британије.

То је помогло у откривању локалних зараза или присутности опаснијих сојева које се може повезати с локалним заједницама преко система одвода отпадних вода. Др Џенy Херис, директор британске Агенције за здравствену безбедност, тај је програм описала као ‘додатни систем детекције вируса’.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Јутарњи.хр/Б92, 24. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Можда ће следећег пролећа бити установљено да је и пролећни коњски енцефалитис могућа компликација ове опаке болести.,

    11
    1
  2. Sve je tanja linija između stanja i s*anja stvari

Оставите коментар