Црна Гора: Привремено се затварају ноћни клубови и дискотеке

Најтежа ситуација тренутно је у Будви, каже Игор Галић, директор Института за јавно здравље

Фото: Стево Васиљевић/Ројтерс

У Црној Гори ће од данас до 2. августа привремено бити забрањен рад дискотека и ноћних клубова на отвореном и затвореном простору, због погоршања епидемиолошке ситуације.

Тренутно је оболело 480 особа.

Директор Института за јавно здравље Игор Галић казао је да се новим мерама забрањују журке и музички фестивали у затвореном простору.

Он је казао да очекује да ће од 2. августа ови објекти поново почети да раде за оне који су вакцинисани првом дозом, или у потпуности, имају негативан ПЦР тест или потврду о пребољеном ковиду-19 у последњих 180 дана.

За боравак у унутрашњем простору угоститељских објеката ће након 2. августа важити исти услов. Ни у једном од ових случајева не прихватају се брзи негативан антигенски тест нити тест на антитела.

Како је речено, најтежа ситуација је тренутно у Будви.

Туристи у будванском Старом граду (Фото: Соња Ракочевић)

Галић је казао да је тестирање на границама неизводљиво јер би долазило до великих застоја.

„Нигде у свету на копненим путевима не постоји тестирање путника”, објаснио је Галић.

Појаснио је да се позитивне особе задржавају у смештајима у којима се налазе и да се прате њихови контакти.

„Имамо преко 100.000 туриста, од којих је 11.450 тестирано. Свега 153 је било позитивно и сви су пропраћени”, навео је он, преноси Бета.

Упитан о старосној структури новозаражених последњих дана, Галић је одговорио да су у последње време оболевали млади и невакцинисани – до 29 година.

„Не треба заборавити да је доста њих асимптоматских и могу да инфекцију пренесу старијима који испољавају теже облике болести”, рекао је директор ИЈЗ.

Појаснио је да и вакцинисани могу у одређеном обиму да оболе, али се вакцинацијом спречавају тежи облици болести и смрт.

У Црној Гори је првом дозом вакцинисано око 170.000 људи, а другом око 150 хиљада, што је више од трећине пунолетних грађана.

Корона вирус је преболело око 100.000 људи у Црној Гори, а преминуло је 1.624.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар