Влада Црне Горе: Ограничена цијена пшеничног бијелог хлеба

Циљ доношења одлуке јесте спречавање даљег раста цијене пшеничног бијелог хљеба, стоји у саопштењу Владе

Фото: Лука Зековић/Вијести

Влада Црне Горе је донијела Одлуку о максималној малопродајној цијени пшеничног бијелог хљеба на предлог Министарства економског развоја, саопштено је из Министарства економског развоја (МЕР).

Као што су Вијести јуче и најавиле, Влада је ограничила цијену хљеба од 500 грама до 600 грама на 50 центу по комаду, а од 300 до 400 грама на 40 центи по комаду.

Како су казали, циљ доношења одлуке је спречавање даљег раста цијене пшеничног бијелог хљеба чиме би се у одређеној мјери смањило оптерећење на стандард грађана, а да се при томе не смањи мотивација предузетника за даљим развојем и обављањем дјелатности како трговаца, тако и произвођача.

„У години социјалне правде, осим што смо увели дјечји додатак, покренули пројекат туристичких ваучера, покренули иницијативу за испитивање рада запослених у социјалној дјелатности, увели социјални бон као помоћ нашим грађанима да преброде кризу изазвану пандемијом коронавируса, ограничили смо и малопродајну цијену пшеничног бијелог хљеба. Све ово није могуће урадити ако немамо заједничку визију и циљ, а то је друштво једнаких шанси. Циљ је да начин помагања грађанима буде видљивији и да помоћ стигне до оних којима је најпотребнија“, изјавио је Милатовић.

Истакао је да се ограничавањем цијене само пшеничног бијелог хљеба, као основне врсте хљеба штити стандард грађана, а нарочито најугроженијих социјалних слојева, при чему се не дјелује репресивно на цијену осталих врста пекарских производа.

„Овом одлуком утврђује се максимална цијена пшеничног бијелог хљеба, ради спречавања настанка тежих економских и друштвених посљедица, изазваних епидемијом ковида-19. Пшеничним бијелим хљебом тип – 500 сматра се хљеб са сљедећим основним састојцима: пшенично брашно тип – 500, вода, кухињска со, квасац, емулгатори и адитиви“, пише у саопштењу.

Из МЕР су казали да су привредна друштва, друга правна лица и предузетници који се баве прометом хљеба из члана 2 ове одлуке, дужни да образују цијене у складу са овом одлуком.

„Одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у Службеном листу Црне Горе, а примјењиваће се до 31. децембра 2021. године“.

Милатовић је казао и да је Влада усвојила Информацију о поступању са око 64 хиљаде литара јестивог уља којом се налаже надлежним институцијама да спроведу активности како би уље било подијељено социјално угроженом становништву.

Он је, казали су из МЕР, рекао да су поред програма социјалног бона, који је раније најављен од стране Министарства финансија и социјалног старања, ово додатне мјере којима се реагује на нагли скок цијена основних производа.

„У јеку евидентног пораста цијена основних животних намирница на глобалном нивоу, Влада прикупља податке и анализира марже у трговинама, како би у складу са тим наставила ефикасно да реагује. Ово је доказ да се у времену кризе понашамо одговорно, не смањујући плате и пензије, помажући социјално угроженим категоријама становништва. Циљ је да кризу пребродимо на начин да они који најмање могу, не трпе њене посљедице“, закључио је Милатовић.

Ана Бурић

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Вијести, 22. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Sa ovim obavestenjem pokazuju da su se uplasili od naroda , znajuci da svaka odrasla osoba u Crnoj Gori poseduje vatreno oruzje. Beli hleb , male vekne nece poskupeti I podelice 64 hiljade litra ulja. Zna olos da je narod gladan, besan I svega my je dosta. Ljigavo , Banda komunistickih potomaka.

    7
    1

Оставите коментар