Предраг Kон: Од првог августа могуће нове мере

Не можемо дочекати четвроцифрене бројеве са истим мерама које имамо сада, упозорава доктор Кон

Предраг Кон (Извор: N1)

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да се епидемиолошка ситуација погоршава и болнице почињу да се пуне пацијентима, и да је потребно придржавање мера које су и даље на снази и наставити вакцинацију.

Он је за Радио телевизију Србије рекао да ће првог августа, када очекује седница Кризног штаба за бору против короне, ситуација бити другачија и да ће вероватно бити донете нове мере.

„И даље ће се, на жалост, број заражених повећавати, не можемо дочекати четвроцифрене бројеве са истим мерама које имамо сада, то мора сваком да буде јасно”, навео је Кон.

Он је нагласио да су мере против короне и даље на снази и треба да се поштују, наводећи да „искуство ништа не значи ако се и даље понашамо као да смо без искуства”.

„Ако се не вакцинишемо имаћемо борбу са овим вирусом још јако дуго. Невакцинисање младих наставља директно ову пандемију”, рекао је Кон, преноси Бета.

Фото: Танјуг

Према његовим речима, међу млађима, поготово код женских особа, јавља се отпор вакцинисању „због страха из једне тешке заблуде о томе да вакцина може да утиче на способност рађања”.

„То никакве везе нема са истином”, истакао је Кон.

Он је рекао и да је етички потпуно неприхватљиво да се здравствени радник на вакцинише, не само због себе већ и због потенцијалне опасности за пацијенте.

(Политика, 22. 7. 2021)

Милан Крек: Позиван Словенце да се врате у земљу до 15. августа

Епидемиолошка ситуација у Словенији последњих дана се погоршава, а главна тема данас је једна нејасна изјава владиног епидемиолога.

У Словенији је у последња 24 сата потврђено 111 зараза корона вирусом, што је знатно више него дан раније када их је било 88 и највећи број зараза у једном дану од 15. јуна, преноси агенција Хина.

Ипак, тема дана је нејасна изјава једног владиног епидемиолога који је словеначким туристима препоручио да не одлазе у иностранство након 15. августа.

Љубљана током првог ‘закључавања’, март 2020. (Фото: Игор Купљеник)

„Свима који одлазе на одмор у иностранство препоручујем да се врате до 15. августа“, изјавио је јуче Милан Крек који води словеначки Институт за јавно здравље.

Таква његова изјава је, међутим, изазвала много реакција.

Словеначки министар здравља Јанез Поклукар рекао је касније да је Крек тиме желео упозорити оне који иду у иностранство да ниједна држава, па ни оне који имају већу стопу вакцинисаних од Словеније, није достигла потребни колективни имунитет или жељени ниво вакцинације који би штитио људе од заразнијих варијанти, те да упозорење треба схватити и као жељу да на јесен не буде затварања образовног система, као што је то био случај у делу прошле и ове године.

Нешто другачије је тумачење Матеје Логар, главне епидемиолошкиње у владином стручном тиму, која је рекла да је Крек желео нагласити како се на одмору треба понашати одговорно у контакту с људима из различитих средина и избегавати ризична окупљања.

Опрема: Стање ствари

(Мондо, 21. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Најбоља и најефикаснија мера била би да тужилаштво мало обради дотичног и све остале кризере који по задатку пумпају „кризу“ јер напредују и богате се захваљујући „кризи“. Кад им се коначно одузме та играчка, а они буду процесуирани, нестаће и „кризе“

    13

Оставите коментар