Аљбин Курти: Нисам рекао да су Срби геноцидан народ, него да су такви били режими

Ја кажем да је Србија као држава извршила геноцид, институционално вођство државе Србије јесте одговорно за геноцид, каже премијер тзв. Косова

Аљбин Курти (Фото: Стрингер/АП фото)

Премијер Косова Аљбин Курти изјавио је у Бриселу да никада није рекао да су Срби геноцидни народ, већ да су такви били режими у Србији.

„Ово није први злочин и први геноцид. Имамо дугу историју где је Србија као држава, не Срби, ја никада не кажем да су Срби геноцидан народ. Ја кажем да је Србија као држава извршила геноцид, институционално вођство државе Србије јесте одговорно за геноцид“, казао је Курти обраћајући се новинарима из Србије, посла састанка са председником Александром Вучићем.

Казао је да је председнику Србије поклонио три књиге о злочинима Србије према Албанцима, али да је од њега на поклон добио само увреде.

„Ми ћемо се побринути да сви остварују своја права. Косово је било под међународним протекторатом, под УНМИК-ом, Еулексом, сада под Специјалним судом, и ми смо увек били под надзором међународне правде, што није био случај са Србијом“, казао је он.

Казао је да је против било каквог насиља на Косову, поготово према мањинама. „Они који желе поделу, њима одговарају такви акти“, казао је Курти.

Предложио споразум од шест тачака, Вучић одбио

Косовски премијер је рекао да је предложио мировни споразум који није прихваћен од стране Србије.

„На почетку сам предложио писани споразум од шест тачака који није прихваћена. Споразум је одбијен пре него што је прочитан. За мене то доказује неспремност за споразум“, казао је Курти.

И заменик премијера Бесник Бисљими је на састанку прочитао списак од 11 трговинских баријера које Србија треба да елиминише.

Курти је рекао да су у оквиру питања о несталима затражили да се убаце речи „суочавање са прошлошћу, који је прихваћен од стране високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност, Бореља, али Вучић није прихватио да се разговара о овој тачки“.

Казао је да су се договорили да се током августа одржи састанак делегација две земље, док би се у септембру одржао састанак на највишем нивоу.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Н1, 19. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар