Осумњичени за убиство председника Хаитија обучавани у САД

Жованел Моиз убијен је у својој кући 7. јула, а његова супруга Мартин је рањена и опоравља се у болници у Мајамију

Фото: АП – Ј.О.

ВАШИНГТОН – Неки од осумњичених колумбијских плаћеника, који су сада у затвору због сумње да су убили председника Хаитија Жованела Моиза, учествовали су у америчким војним обукама и тренинзима, рекао је за Глас Америке портпарол Пентагона.

„Истрага о томе траје, нећемо у овом моменту давати више детаља”, рекао је за Вашингтон пост пуковник Кен Хофман.

Према наводима Пентагона, Секретаријат за одбрану организује обуке за хиљаде војника из Јужне Америке, Централне Америке и Кариба сваке године. Шеф полиције Хаитија Леон Шарл казао је да је ухапшено 18 Колумбијаца у вези са убиством председника.

Председник САД Џо Бајден је рекао да не жели војно да се меша у ситуацију на Хаитију, али да ће САД послати војнике како би чували амбасаду. Званични са Хаитија затражили су да амерички војници дођу у земљу, а исти захтев упућен је и УН.

Жованел Моиз убијен је у својој кући 7. јула, а његова супруга Мартин је рањена и опоравља се у болници у Мајамију.

Хуан Гонзалес, члан Савета за националну безбедност Беле куће, који је обишао Порт о Пренс после ликвидације, за Глас Америке је открио како САД помажу у истрази.

„За сада су на терену осморица агената ФБИ. Ту су и представници Секретаријата за унутрашњу безбедност, који помажу да се открије оружје, пронађу мобилни телефони, све што је потребно да се потпуно разоткрије ко је одговоран за убиство”.

Хаићанска полиција за сада је ухапсила двојицу Американаца пореклом са Хаитија, а Гонзалес каже да су САД спремне да им суде ако су криви. Додаје да у истрази сарађује и полиција са Флориде, одакле су двојица Американаца.

Највећи број ухапшених су Колумбијци, а министарка спољних послова те земље Марта Лусија Рамирез је рекла да колумбијска влада ради на томе да идентификује починиоце убиства, преноси Танјуг.

Шеф обезбеђења председничке палате Димитри Херард ухапшен је и остаће у притвору док га не испитају у истрази, рекао је шеф полиције.

Додао је да се тренутно испитује 23 осумњичених – двојица Американаца, тројица Хаићана и 18 Колумбијаца. Тројица осумњичених су убијени.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Баш чудно. Обучавани у Америци? Ко би се томе надао? Просто да човек не поверује.
    Али зато ће сада амерички саветници, експерти, генерали, војници и др. да помогну у решавању случаја. Е, то смо већ очекивали.

    10
  2. Баш чудно. Обучавани у Америци? Ко би се томе надао? Просто да човек не поверује.
    Али зато ће сада амерички саветници, експерти, генерали, војници и др. да помогну у решавању случаја. Е, то смо већ очекивали.

Оставите коментар