Невакцинисани Грци против владиних мера

Мицотакисова влада мора да падне јер је дељење на вакцинисане и оне који то одбијају демонстрација фашизма, поручује Михалис Пацикас, члан Националног савета покрета „Слободни људи”

Фото: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

АТИНА – Више хиљада демонстраната на улицама Атине, у Солуну у поворци чак 12.000 антиваксера с паролама: „Слобода”, „Не обавезној вакцинацији”, „Нећемо чиповање и нацистичке вакцине”…

Неки су носили грчке заставе, иконе, крст у руци, међу њима је било и свештених лица, док је члан Националног савета покрета „Слободни људи” Михалис Пацикас, у име оних који сматрају да је обавезивање на вакцинацију гушење људских права и слобода, поручио да „Мицотакисова влада мора да падне, јер је дељење на вакцинисане и оне који то одбијају демонстрација фашизма”.

Талас незадовољства против вакцинације букнуо је тек прошле седмице, прво у Солуну, да би се лагано проширио на целу земљу. Одлука владе да вакцина моментално постане обавезна за све запослене у домовима за стара лица, рехабилитационим центрима, с тим што ће они који се не одазову бити већ 1. августа суспендовани са радних места без примања плате, инсистирање да се иста мера што пре примени на све медицинске раднике, припаднике армије, по свему судећи и на запослене у сфери туризма и угоститељства, од јесени можда и на учитеље, испровоцирала је антиваксере да изађу на улице. Они најављују да је ово само почетак и да ће се окупљати свакодневно како би све оне који се још колебају убедили да се прикључе антиваксерском покрету.

У овом тренутку више од пет милиона Грка није вакцинисано, обе дозе примила су 43 процента, број новозаражених је сваког дана око 3.000, с тенденцијом да до краја месеца порасте на 6.000, а већ на јесен, уколико имунизацијом не буде обухваћено 75–80 одсто грађана, могло би да буде и 18.000 заражених дневно. Статистике показују да је у четвртом таласу, који тек хвата залет у Грчкој, заражено највише младих до 30 година, чак 80 одсто. Притисак на здравствени систем још није алармантан, али је Мицотакисова влада озбиљно забринута због развоја ситуације, која увек може да измакне контроли.

Мере које се уводе, али које због спасавања привреде не би смеле да воде ка новом затварању земље и увођењу карантина као у претходним фазама, свакодневно се прилагођавају епидемиолошкој ситуацији. Према изјавама званичника, на столу су различите опције, јер већ сада су регион око Атине, Солун, Крит и Тесалија, острва као Миконос, Парос и Иос, области где би могле да се уведу много оштрије мере, јер број заражених драстично расте. Само у Атини дневно има више од 1.500 заражених, посебно у јужним, приобалним деловима града… Брине и ситуација у Солуну, али посебно на Криту, у Ретимну и Ираклиону, где је по 150 заражених.

Разматрају се и могућност вакцинације деце од 12 до 15 година, увођење обавезног брзог теста по повратку са острва, нова условљавања за све који нису вакцинисани… Рецимо, да се јесенас у амфитеатре пуштају само вакцинисани студенти, да се додатно пооштре мере кад је реч о угоститељским објектима. Од петка, у ресторанима и кафићима почиње режим контроле на уласку, те ће – зависно од тога коју су категорију гостију власници одабрали – уколико су „зелени” примати само вакцинисане, а ако су се определили за мешовиту клијентелу, осим вакцинисаних, моћи ће да услуже и оне с ПЦР тестом не старијим од 72 сата, као и с молекуларним или брзим тестом не старијим од 48 сати. Сви угоститељи бесплатно су добили неопходну апликацију за читање кода о вакцинацији, али је већ сада јасно да ће се одлука о строгим правилима уласка у ресторане и кафиће спроводити с много потешкоћа. У сваком случају, у затворени простор у ресторанима, у биоскопе и театре моћи ће да улазе само вакцинисани.

Влада се на овакву поделу одлучила како би извршила притисак на оне који не желе да се вакцинишу и који ће, како се каже, временом остати по страни од нормалног друштвеног живота. Међутим, брзо ширење делта мутације ковида може да промени планове и поново захтева увођење нових, много строжих мера ограничења – не само у Грчкој, већ у целом свету.

„Млади се враћају са острва и ноћних забава и вирус преносе на своју родбину, тако да је све више случајева заразе не само међу млађом популацијом, већ поново међу старијима. Прошле године у фебруару требало је да прође месец дана да би број заражених са 500 порастао на 3.000. Сада смо тај број достигли за мање од две недеље”, упозорава професор Вана Папаевангелу, члан кризног штаба и подсећа да је у пракси, због брзог ширења делта мутације, реалан број заражених најмање три пута већи од регистрованих случајева.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар