Александар Вучић: Позивам лекаре да што пре одлуче о трећој дози вакцине

Једини лек је да се вакцинишемо. Зато молим људе да то урадимо. Не треба нам да поново затварамо земљу,  јер ако се затворимо нема ни већих плата, рекао председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић апеловао је на лекаре да што пре препоруче да ли је и када потребно да се крене са вакцинацијом треће дозе против корона вируса и позвао грађане који се нису вакцинисали да то учине јер све више расту бројке новозаражених.

Након посете новој медицинској установи у Борчи, Вучић је рекао да Србија располаже са 1,3 милиона вакцина које су у року и да то значи да теоретски може да буде изведена вакцинација половине броја људи који су се до сада вакцинисали, иако је из техничких разлога на дневном нивоу могуће имунизовати до 100.000 људи.

„Само вас молим да одлучите када да идемо на трећу дозу и да ли да се мешају вакцине. То је одлука коју мора да донесе струка. И да још једном замолим оне који се нису вакцинисали, да то учине. То не значи и даље да се не могу заразити али ће макар имати 95 одсто веће шансе да преживе“, рекао је он.

Вучић је рекао да дуготрајно лежање болесника у болницама много кошта државу и то је нешто што здравствени фонд не може да покрије.

„Чуо сам предлоге да не наплаћујемо лечење невакцинисаних а да наплаћујемо невакцинисанима. Ја то не могу да прихватим јер је то кршење равноправности, али ћемо нешто морати да урадимо. Како и шта, нисам у стању сада да кажем“, рекао је он.

На питање о делимичној обавезној вакцинацији, он је рекао да не може да подржи дискриминаторне мере, што не значи да неће имати избора у будућности.

„Пратимо пажљиво мере Себастијана Курца и Емануела Макрона и оно што се збива у Немачкој. Видећемо шта је то што можемо да урадимо да не повредимо Устав, шта је то што можемо да обезбедимо већу сигурност за наше грађане а да истовремено не повредимо права људи који су недисциплиновани, неодговорни“, рекао је Вучић.

Не ширите теорије завере о чиповању, убићете некога

Вучић је подсетио да никоме ко се вакцинисао до сада ништа није фалило и апеловао на теоретичаре завере да не шире неодговорне приче о чиповању.

„Јер када то причате, некога ћете да убијете, ко вам поверује. Нечије дете ће да остане без мајке и оца или обрнуто. А ускоро ћемо имати и пету вакцину (Модерну), од октобра или новембра. Имаћемо и прву компоненту вакцине из домаће производње, почеће да се гради фабрика и за кинеске вакцине“, рекао је он.

Камен темељац за фабрику поставићемо за месец дана, најавио је он и упозорио да у Србији расту бројеви оболелих.

Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић

„Ако смо до 10 сати имали 1,41, јутрос нам је 2,09 одсто заражених“, рекао је Вучић истичући да проценат заражених расте и да је то приметно код свих држава које заиста тестирају већи број грађана, од Хрватске до Грчке.

„Једини лек је да се вакцинишемо. Зато молим људе да то урадимо. Не треба нам да поново затварамо земљу. То нам не треба ни због економије, јер ако се затворимо нема ни већих плата… Моја је молба за људе – као Бога вас молим будите одговорни. Ако сте за себе нешто одлучили, макар ћутите, не терајте у смрт друге људе. Будите макар толико одговорни“, рекао је он.

Смањење пореза и доприноса као олакшица за већи минималац

Држава ће смањењем пореза и доприноса помоћи приватним послодавцима да догодине исплате увећане минималне зараде, рекао је Вучић.

„Договорили смо се да идемо на повећање неопорезивог дела дохотка, могуће на 19.300 динара, а друга мера је смањење пореза и доприноса за 0,5 или 1,5 одсто, у зависности од тога какво буде стање јавних финансија“, рекао је Вучић новинарима поводом оцена послодаваца да неће моћи да у 2021. години исплате минималну зараду од 300 евра.

Додао је да минимална зарада од 300 евра није довољна за живот, али се са њом живи боље него пре девет година кад је износила 159 евра.

„Повећањем минималне зараде показујемо бригу према сиромашним радницима а не угрожавамо бизнис приватницима у Србији којима желимо да помогнемо да даље развијају свој посао“, казао је Вучић.

Повећање плата зависи од стопе раста

Вучић је најавио и да ће здравствени радници до краја године добити повећање плата, али да износ зависи од „стопе раста“.

„Јавне финансије су стабилне и под контролом, али повећање мора да буде тако да не угрози послодавца, у овом случају државу“, рекао је Вучић, и захвалио здравственим радницима што не крију задовољство напретком.

Он је рекао да ће становници Борче имати најбоље услове, јер је нова зграда „велелепна“ и не морају да више одлазе у центар града, а да је већ велики број здравствених картона пребачен из болнице где су се до сад лечили.

Нових 12 општих болница широм Србије

Наводећи да је здравство један од кључних стубова државе, Вучић је најавио даље улагање у болнице, и додао да је предвиђено 12 потпуно нових општих болница како људи не би морали да иду у Клиничке центре за мање интервенције.

Као пример, навео је да ће топлички крај, где нема више од 80.000 становника, добити најмодернију болницу у коју се улаже 30 милиона евра.

„Људи су почели да верују у Србију, да можемо да се такмичимо са другима у Европи и да побеђујемо“, нагласио је Вучић.

На ТВ дуел само у другом кругу председничких избора

Вучић је изјавио и да се никад до сад није десило да неки председник Србије излази на телевизијски дуел било коме, сем у другом кругу председничких избора.

„Увек спреман да разговарам са свима, на начин као што сам разговарао о Косову, сам а преко пута мене сви они, одлазио сам у Скупштину као премијер или председник, одговарао сам опозиционим посланицима“, рекао је Вучић.

Он је на питање да ли ће ићи на телевизијски дуел као што су Борис Тадић и Ивица Дачић пре неки дан на Радио телевизији Србије, рекао да ће свако ко уђе у други круг председничких избора имати обавезу да изађе на телевизијске дуеле.

Одговарајући на питања после отварања здравствене станице у Борчи, Вучић је рекао да је важно да постоји демократски оквир у којем могу да се чују различити ставови и идеје.

Поводом усвајања Закона о водама и примедби дела јавности на његов садржај, Вучић је рекао да ће га потписати ако је у складу са Уставом, и да ће га тек прочитати.

„Та врста потцењивања народа где говорите о сплавовима. Не стоје они ту три дана, већ их је неко други поставио, настајало је у време неке Демократске странке, ‘жуте власти’. Тад се ћутало а сад су се сетили да им смета“, навео је Вучић.

Александар Вучић (Фото: Танјуг – С.А.)

Како је рекао, „шта год да се усвоји они полазе од себе – да ће неко да нешто украде, не могу да разумеју да неко живи да отвори здравствени центар и путеве“.

Говорећи о ухапшеном председнику општине Палилула Александру Јовичићу, Вучић је рекао да је он у притвору а не у затвору и да ће имати прилику да изнесе своју одбрану, због чега не жели да се изјашњава о томе до пресуде.

Коментаришући тврдње да, према испитивању јавног мњења, опозиција боље стоји у Београду од владајућих странака, Вучић је рекао да не зна због чега су онда тако нервозни када су већ у огромној предности.

„Наше шансе нису велике али нећемо да бежимо и да се склањамо од дуела“, рекао је Вучић.

Тешка и неизвесна ситуација по питању регионалне стабилности

Вучић је изјавио и да је политичка позиција Србије по питању регионалне стабилности тешка и неизвесна.

Рекао је да Србију оптужују за загађење воде у Дечанима на Косову и за привођење директора Обавјештајно-сигурносне агенције БиХ Османа Мехмедагића због злоупотребе положаја и прања новца.

„И нисте у стању да уважите све то као разумно, како је могуће да све то (некоме) падне на памет“, навео је он.

Говорећи о „притиску на Србију“, Вучић је казао да београдски „тајкунски медији“ пишу да премијер Косова Аљбин Курти „не жури са дијалогом јер чека промену власти у Београду“.

„Питате се, да ли се жале или се радују“, додао је Вучић.

Сви у региону се наоружавају, Војска Србије снажнија него пре 10 година

Вучић је навео да се сви у региону наоружавају, да су Албанци купили ново оружје, као и Косово.

„И није то за нас велика претња, али указује да морамо да имамо високу дозу обзирности и прецизно делујемо у будућности“, истакао је он.

Вучић је додао да је Војска Србије неупоредиво снажнија него пре 10 или 20 година, али да он није задовољан.

„Никад нисам задовољан и увек ћу тежити више и борити се за више. Али, имамо довољну силу да одвратимо сваког потенцијалног агресора и ми нисмо смо заинтересовани за офанзивна дејства“, нагласио је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(N1, 15. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

3 replies

 1. Прецедник умољава, умољава некако баш као онај строги ђида задужен за ред под и око шатре на каквом весељу – умољава се власник фијата песто, извињавам се шесто педесет, да помери то ауто, регистрација VA 123… Наравно, умољавање “ иде “ преко микрофона и озвучења. Погодио ми је прецедник регистрацију, ја сам из “ струке “ – Dr sci lupus oftalmologae – стручњак за курје око и захтевам обавезни трећу, пету, седму и сваку следећу 2n +1 вакцинацију, јер чупијајући курје око што се “ растићило “ на комшиничиној пети ( нормално, радим од куће, поштујући све прописане мере ), много је боли кад намигује баш на то око, сазнадох да комшиница није вакцинисане – одатле и таква компликација на курјем оку ! Дакле, ВАКЦИНАЦИЈА !!!

  14
 2. Он не сме својим птписом да нареди обавезну/присилну вакцинацију јер му то не
  дозвољва Устав, а он, као доследни “Уставобранитељ“ не жели да га крши и зато
  то препушта лекарима да, својим добровољним потписом, на пристанак вакцинације,
  крше тај исти Устав!
  И тако: сви вакцинисани својим потписом крше Устав, а Председник остаје “чист“ јер
  нигде нема његовг потписа.

  14
 3. Позивам лекаре да обелодане дијагнозу и склоне га у надлежну установу. Бесмислено је да и даље трпе да им он даје савете о медицини. Нема смисла подржавати став да постоји неко ко о свему зна све. Још мрачније је подржавати његову умишљеност да је то управо он сам.

Оставите коментар