Александар Вучић: Напредак у дијалогу са Приштином брже ће довести инвеститоре

Првих шест месеци ове године имаћемо дефицит мањи за милијарду евра од предвиђеног буџетом, али бих волео да смо имали још више уложеног у јавне инвестиције, рекао председник Србије

У немачким фирмама код нас има 71.000 запослених (Фото: Танјуг/З. Жестић)

Делегација Београда иде у Брисел, на наставак дијалога 19. јула, у најбољој вери, да разговара и решава конкретне проблеме, од несталих лица па до свега осталог, рекао је  председник Србије Александар Вучић. Поручује да је неопходан напредак током нових преговора, али наглашава да ћемо видети да ли је то могуће. У изјави новинарима након посете инжењерском центру фабрике ЦФ Србија у Панчеву, председник је истакао да је дијалог са Приштином важан за целу нашу земљу, јер када у њему напредујемо лакше и брже ћемо доводити инвеститоре.

Додао је да је током првих шест месеци ове године дефицит мањи за милијарду евра од предвиђеног буџетом. „Због тога сам срећан, али нисам задовољан због мање потрошених пара. Волео бих да смо имали још више уложеног у јавне инвестиције, јер би то подстакло даље привредни раст”, додао је он. Вучић је поновио да је ниво страних директних инвестиција у првих шест месеци 1,72 милијардe евра. То је, како је рекао, 19 одсто више него прошле године. Вучић је рекао и да највише инвестиција долази из Немачке, одакле је и компанија ЦФ (ZF). „У немачким компанијама радило је 17.000 људи када сам постао премијер. Данас их је 71.000”, прокоментарисао је председник.

Наша држава одавде ће заједно са немачким партнерима стварати будућност европске аутомобилске индустрије, поручио је Вучић на званичном отварању најсавременијег инжењерског центра у фабрици ЦФ Србија у Панчеву. „То је на понос целој Србији и свим људима у нашој земљи”, истакао је Вучић и додао да је за три године запослено у фабрици 900 људи и око 100 стручњака у развојно-истраживачком центру. Током обиласка разговарао је са домаћим инжењерима, упознао се са новим технологијама и могућностима најсавременијег истраживачког центра и пожелео им успех у раду.

Додао је да је видео и „мерцедес” и „волво” на хибридни и електрични погон, који не би ни постојали да није било учешћа Србије. Додао да ће на многим производима бити исписано „мејд ин Сербија”. „Поносан сам на ову дивну фабрику и величанствени истраживачки центар”, навео је Вучић. Додао је да је у разговору са домаћим стручњацима сазнао да долазе не само из Панчева, већ и из Београда, Новог Сада, Смедеревске Паланке и других места у Србији. Председник каже да је Панчево почело да се развија и да ту квадратни метар стамбеног простора сада кошта готово као у неким деловима Београда.

Након обиласка фабрике председник је рекао да је прва прогноза да је привредни раст Србије, у првих шест месеци, осам одсто, што је, како је рекао, фантастичан резултат. „Имали смо само минус један одсто раст прошле године, и зато је ово импресиван резултат. Можда неко има шест или седам одсто раста, али то су они који су имали минус 15 или минус 10 раста”, објаснио је он и навео да су компаније као што је ЦФ „лек, спас и живот за Србију”.

Председник у једном од најмодернијих возила (Фото: Танјуг/З. Жестић)

Одговарајући на питања новинара, поводом девет милиона евра које је пре два дана затражио за реконструкцију путева у источној Србији, Вучић је рекао да то није тражио за себе и богаћење већ за изградњу 50 километара пута од Доњег Милановца до Голупца. „Поносан сам да у буџетској резерви имамо толико новца и да можемо да изградимо 50 километара тог важног пута. Можда није у складу са сваким чланом Устава или закона, али није у супротности ни са једним од њих”, рекао је Вучић и појаснио да је питао министра Синишу Малог током посете Кладову да ли има девет милиона евра у текућој буџетској резерви за пут Доњи Милановац – Голубац. Додао је да је задовољан када му замерају то што хоће да гради путеве и пруге и развија Србију, а не да се лично богати.

Говорећи о борби против вируса корона, Вучић је изјавио да је поборник идеје о обавезној вакцинацији за поједине категорије становништва, што је у Француској правило за здравствене раднике, али да у Србији тако нешто није могуће спровести због Устава који то брани, па би таква обавеза представљала кршење људских права. Вучић је, такође, навео да ће у наредних дан или два у Србији бити више од 50 одсто вакцинисаних пунолетних грађана. Упозорио је да број заражених расте око 20 одсто на недељном нивоу, али да ситуација није забрињавајућа сада или следеће седмице. Ипак, наглашава да ће бити и те како забрињавајуће за месец и по дана. Упитан да ли Србија може да прати Француску или Грчку поводом питања обавезне вакцинације за поједине категорије становништва, или ће можда дигитални сертификат бити потребан за улазак у клубове, биоскопе, позоришта, Вучић је приметио да је Немачка покушала нешто слично што и Француска, па одустала због људских права.

Тим пре, подсећа, што крећу фудбалске, кошаркашке утакмице, сви хоће слободне хале, а то само убрзава ширење заразе. „Ако ме питате да ли бих лично био поборник онога што раде Макрон или Мицотакис, да сутра бих то урадио, али постоји ограничавајући фактор, Устав”, рекао је Вучић.  Појаснио је да Устав гарантује једнакост грађанима и да то „није тако једноставна ствар”. Вучић је навео и да је последњих дана више људи вакцинисано, око 5.000 дневно, што, наравно, није довољно. „Слаба је вакцинација, од Тутина, Сјенице, Новог Пазара, то су као црне рупе до Лајковца, Мионице, Уба. Не знам шта је у питању, можда ни ми нисмо добар посао обавили”, рекао је Вучић.

Он је додао да је страшна неодговорност оних који се не вакцинишу. „Колико функционера имамо који се нису вакцинисали, а данас сам замолио једног министра да се сутра вакцинише… А, они који соле памет сваки дан о свему, поборници су најнеодговорнијих теорија само да би добили глас, а ја то нећу да радим”, рекао је Вучић.

Више од пола године нема покушаја мафијашког убиства

Борба против криминала биће настављена, не смемо да дозволимо да се опет „запате” тако моћне и велике организације, као што је била група Вељка Беливука, поручио је председник Вучић, одговарајући на питања новинара. „Ми ћемо наставити ту борбу и поносан сам што више од пола године немамо ни покушај мафијашког убиства. Има породичних и кафанских сукоба, као и свуда у свету, али код нас нема мафијашких убистава од када смо се обрачунали са једном од највећих криминалних организација”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Казао је да се држава обрачунала са великом мафијашком организацијом која је имала своје пипке и у Панчеву, као и да Србија мора да буде једна од најбезбеднијих земаља да би могла да настави да привлачи инвеститоре. Председник је поручио да ће држава наставити да се бори против криминала и корупције и да треба још пуно да урадимо у области владавине права. Верује, нагласио је, да ћемо направити у тој области велики напредак, да ће ЕУ то препознати и наградити Србију отварањем нових кластера или поглавља.

Улагање на којем је честитала Ангела Меркел

Обиласку фабрике ЦФ присуствовали су руководилац истраживања и развоја Е-дивизије ЦФ-а Отмар Шарер, генерални директор ЦФ-а Србија Милан Грујић, као и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб. Ова компанија отворила је половином 2019. у Северној пословној зони у Панчеву, фабрику за производњу ауто-делова и компоненти за ауто-индустрију, бродове и железницу. Инвестиција ЦФ-а је била прва страна инвестиција у Панчеву након неколико деценија, чија је вредност већа од 160 милиона евра. У другој фази улагања компанија је определила додатна средства у износу од 35,6 милиона евра за изградњу и опремање ЦФ инжењерског центра Панчево. Ова фабрика, заједно са центром за истраживање и развој, тренутно запошљава близу 1.000 људи.

Присетио се да је немачка канцеларка Ангела Меркел била веома изненађена када јој је рекао раније да је Србија успела да привуче инвеститора као што је ЦФ и да тек сада разуме зашто му је честитала, јер је очигледно знала колико таква компанија значи за наш развој. „Када уђете у просторије развојног центра као да сте ушли у најсавременију фармацеутску компанију и најбоље опремљену апотеку”, рекао је Вучић.

Јелена Попадић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 15. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , ,

1 reply

  1. bas nitko i nitko nema da ga“usutka“

Оставите коментар