Уставни суд Пољске одбио да примени одлуку Европског суда правде

Посланик Европског парламента Џерон Ленарс рекао да пољско одбијање да примени пресуду Европског суда правде представља „јасан корак ка изласку Пољске из ЕУ”

Фото: Пиксабеј

ВАРШАВА – Уставни суд Пољске пресудио је данас да је одлука Европског суда правде, која се тиче пољског правосуђа, у супротности са Уставом те земље и да није обавезујућа.

Суд, у којем већину чине људи лојални влади, заузео је став да су домаћа питања која се тичу правосуђа у искључивој надлежности пољских власти и законодавства, иако је Пољска чланица ЕУ.

Данашњу одлуку Уставног суда Пољске посматрачи тумаче као потез пољске десничарске владе са циљем подривања снаге закона ЕУ у тој држави и као удаљавање Варшаве од Уније. Пољска је ушла у ЕУ 2004. године и пристала да поштује њене законе и прописе.

Европски суд правде је прошле године наредио привремену суспензију нове коморе Врховног суда Пољске, формиране са циљем дисциплиновања судија и тужилаца.

Критичари ту комору виде као средство за кажњавање оних који су критични према променама у пољском правосудном систему, иницираним након што је десничарска странка Право и правда Јарослава Качињског формирала владу 2015. године.

Те промене су Пољску довеле на пут сукоба са ЕУ, а данашња пресуда Уставног суда ће додатно распламсати конфликт, преноси Бета-АП.

Очекује се да ће Уставни суд Пољске ускоро пресудити да ли закон ЕУ има приоритет у односу на Устав Пољске. Данашња пресуда се тумачи као наговештај одлуке Суда по том питању.

Посланик Европског парламента из Холандије Џерон Ленарс рекао је да пољско одбијање да примени пресуду Европског суда правде представља „јасан корак ка изласку Пољске из ЕУ”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 7. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Извештај са задатом тезом

  2. Oduvek su mi se svidjali poljaci. Steta sto su rusofobi.

  3. Немачки Уставни суд је пре више година донео одлуку према којој је је он изнад сваког међународног суда, укључујући и Европски суд правде. Зашто онда словенофоби Холанђани не траже искључење Немачке из ЕУуније?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading