Бивша директорка Етнографског музеја осуђена на годину и по затвора

Оптужница против Мирјане Менковић подигнута због сумње да је злоупотребила положај и оштетила Етнографски музеј за више од 14 милиона динара

Етнографски музеј (Фото: М. Спасојевић)

Специјални суд у Београду осудио је данас на годину и по затвора бившу в. д. директорку Етнографског музеја Мирјану Менковић због злоупотребе службеној положаја и оштећења те установе културе.

Власница омладинске задруге „Гаудеамус” Ранка Дедовић истом пресудом осуђена је на пет месеци кућног затвора без електронског надзора, због злоупотребе положаја одговорног лица у вези са оштећењем тог музеја.

Менковићевој је изречена и забрана вршења позива као именовано или постављено лице у државним органима од три године од правноснажности пресуде, с тим да се време проведено у затвору не урачунава у време трајања изречене мере, саопштио је суд.

Менковићева је обавезана да на име имовинско-правног захтева плати оштећеном Етнографском музеју у Београду 7.787.101 динара, а Дедовићева 284.341 динара.

Солидарно су обавезане да том музеју на име имовинско-правног захтева плате 607.939 у року од 60 дана од дана правноснажности пресуде, под претњом принудног извршења.

Оштећени Етнографски музеј, кога заступа Државно правобранилаштво, упућен је да преостали део имовинско-правног захтева, од досуђеног до траженог износа, оствари у парници.

Њих две су такође обавезане да плате трошкове судског поступка.

Мирјана Менковић (Фото: SD/ilustracija)

Ово је првостепена пресуда, на коју и одбрана и тужилаштво имају право жалбе Апелационом суду у Београду.

Менковићева се терети да је од августа 2014. године, користећи своју позицију, давала налоге служби рачуноводства да се са рачуна установе на чијем је челу била, одређена новчана средства уплаћују на рачуне одређених предузећа, иако, Музеј са њима није имао никакву пословну сарадњу, саопштено је након њеног хапшења 2017. године.

Пре тога, одговорна лица ових предузећа су, искоришћавањем својих овлашћења, издавала фактуре неистинитог садржаја Етнографском музеју, како би директорка имала основ за плаћање са рачуна музеја.

Након тога, одговорна лица ових предузећа подизала су новац са рачуна и у готовини га предавала служби рачуноводства Етнографског музеја, задржавајући притом провизију за себе.

Поред Менковићеве и Дедовићеве, овај случај обухватао је још тројицу окривљених, који су раније са тужилаштвом склопили споразуме о признању кривичног дела злоупотреба положаја одговорног лица за условне казне затвора од три и шест месеци и годину дана, које је пресудама потврдио суд.

Бивша директорка Етнографског музеја позната је и по томе што је омогућила свом сину да направи свадбу у Етнографском музеју, међу вредним експонатима, а оптужница је подигнута због сумње да је злоупотребила положај и оштетила ту установу за више од 14 милиона динара.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

4 replies

 1. Боже мили, стално се нађе тако наивних будала – да потпишу нешто како је мналожено „одозго“ – да некакве паре пређу у погрешан фонд; не мора чак бити ни да се ико „опарио“. Али после када треба тог одозго мало дестабилизовати, онда настрадају ове овце из стада – да види лола да би могао и он.
  А ми се питамо: види – директорка, старија жена, зар је могуће да се полакомила на државне паре?
  Знам један јако сличан случај, не бих да именујем дотичну.

  6
  1
 2. „koristila drustveni polozaj“ menu ovo zvuci kao orvelovski novogovor. Mirjana je lopuza, kratko I jasno.

 3. Иха, није то ништа.Нема госпођа разлога да се плаши. Завршиће се то као јагодинска причица о 3 нестала милиона еврића из буџетића , због којих су у хуманитарне сврхе морали да уплате по 50 хиљада РСД директор Културног центра, директорка Народне библиотеке „Радислав Никчевић“ и још неке важне бате и секе.И све се заборавило, ено њих, живих и здравих, и на функцијама , директор Културног центра још увек директорује, као да се ништа није десило.Баш ових дана прославио зидање стамбене зграде на летњој сцени.Она ће да држи хладовину Великој сали и да подупире Малу салу. Уосталом, какав је грех да се бркне у буџет ? Малко се бунгали, шта је ту кажњиво?Још били и хумани.Ја се свим силама трудим да освојим тај рецепт за успех и молим да ми се дају 3 милиона евра, а ја ћу у хуманитарне сврхе да уплатим и више од 50 хиљада динара.Нећу да будем циција, па да ме јури полиција.
  Управо тај судски епилог је градску управу инспирисао да Музеј наивне и маргиналне уметности (он се реновира , па стижу свеже паре из буџета), Завичајни музеј, Историјски архив, Арборатријум Сретена Аџића (цело двориште Педагошког факултета), Музеј воштаних фигура и сам Културни центар са придруженим спортским објектима, макне из АПРа и потопи у неку на чудан начин регистровану, или нерегистровану, Туристичку организацију.
  Обишла је Јагодинска културна здања ових дана и министарка културе и нуклеарна физичарка Маја Гојковић, да ли да нешто ишчепрка или зачепрка, видећемо.
  Богами, Јагодина постаде центар важних збивања.Почело је са посетом министра Вулина, па Вучић Палми у походе на Спасовдан, патријарх на сеоску литију и кик бокс, министарка културе.Још кад би нам било јасно шта је закључак , било би добро.
  Ако нам се случајно најави Јоргованка Табаковић , крећемо у бежанију.То у Јагодини може да значи само – банкрот.
  Укрцавај се на катамаран, нема везе што је бушан, понеси гибаницу и веслај низ Мораву колко те вода носи.Кад јагодинска пропаст изађе на видело , боље да будемо што даље.

Оставите коментар