Лондон: Власти потврдиле укидање већине антиковид рестрикција 19. јула

Никад неће бити савршено време да се предузме овај корак јер ми једноставно не можемо да искоренимо вирус, рекао је министар здравља

Лондон током пандемије (Фото: Хенри Николс/Ројтерс)

Британски министар здравља Савид Џавид потврдио је данас да ће већина рестрикција везана за пандемију ковида 19 у Великој Британији бити укинута 19. јула како је влада и предвидела.

„Уверени смо да је време да се наша земља врати нормалном животу и према томе ми ћемо прећи наредну етапу нашег плана изласка из рестрикција 19. јула”, рекао је министар у обраћању посланицима.

Министар је рекао да британска успешна операција вакцинисања значи да сада девет од десет одраслих у Великој Британији има антитела против вируса.

Влада је на путу да испуни циљ да може да понуди свим одраслима прву дозу вакцине до 19. јула, на дан када све преостале антиковид рестрикције, укључујући обавезно ношење маске, треба да буду укинуте.

Закључно са данашњим даном 87 одрасле популације Велике Британије добило је прву дозу вакцине а 66 одсто је добило обе дозе, преноси Бета-АФП.

Џавид је рекао да мада би летос број новоинфицираних могао да достигне 100.000 дневно, подстакнуто преносивијим делта сојем вируса, две дозе вакцине дају ефикасну заштиту од озбиљног оболевања од вируса и званичници верују да нови скок у броју случајева неће довести до „неодрживог притиска” на болнице.

Даље чекање за укидање рестрикција доноси ризик да се вирус прошири на зиму када је највероватније да ће болнице бити преоптерећене, рекао је он.

„Никад неће бити савршено време да се предузме овај корак јер ми једноставно не можемо да искоренимо вирус – волели ми то или не, корона вирус неће отићи”, рекао је Џавид.

У целој Британији последњих недеља скаче број заражених од корона вируса због делта соја, који се прво појавио у Индији. Дневни број новозаражених креће се изнад 30.000, што је највиша стопа од јануара. Већина инфицираних су млађи људи, многи од којих тек треба да добије прву дозу вакцине.

Британска влада се нада да је опсежна вакцинација знатно пореметила везу између инфекција и особа којима је потребна хоспитализација.

Међутим, последњих дана расте и број пријема у болницама и умрлих од ковида-19, мада не истим темпом као и број новозаражених.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар