Европски парламент тражи казну за Мађарску због угрожавања ЛБГТ права

Уколико Мађарска почне да примењује закон о забрани пропагирања ЛГБТ заједнице међу малолетницима, ЕУ треба да јој укине средства Фонда за опоравак од пандемије, пише у документу Европског парламента

Фото: Дојче веле

Европски парламент данас је великом већином гласова усвојио Резолуцију којом се оштро осуђује мађарски закон о забрани пропагирања ЛГБТ заједнице међу малолетницима, а од Европске комисије и Европског савета захтева да „одмах покрену правни поступак“, укључујући ускраћивање европских фондова Будимпешти.

У Резолуцији за коју је гласало 459 посланика, а 147 било против, наводи се да закон „јасно крши“ законодавство Европске уније и, шире посматрано, води „постепеном укидању основних права у Мађарској“, преноси Политико.

Уколико Мађарска почне да га примењује, Европска унија треба да јој укине средства намењена из Фонда за опоравак од пандемије, пише у документу.

То би био нови основ за ускраћивање новца Мађарској, јер је Европска комисија већ саопштила да ће, за сада привремено, повући одобрење за план Будимпеште да из Фонда за опоравак повуче 2,7 милијарди евра, а разлог је неадекватна превенција корупције.

Резолуција коју је данас усвојио Европски парламент није обавезујућа и њен циљ је да се изврши додатни притисак на Европску комисију и Европски савет да правним средствима одговоре на закон који је у међународној заједници једногласно осуђен.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 8. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар