Темишвар: Преминуо Рајко Корња (1969–2021), угледни медијски радник Срба у Румунији

Корња је био новинар Румунске националне телевизије и сарадник многих угледних румунских и српских медија, а истакао се као ратни дописник, видео-новинар, реализатор и телевизијски продуцент

Рајко Корња

Дугогодишњи директор медија Савез Срба у Румунији и главни и одговорни уредник недељника Наша реч и часописа Нови темишварски весник Рајко Корња изненада је умро у 52. години, саопштило је данас Удружење новинара Србије.

Корња је рођен у Новој Молдави (Румунија). Завршио је Факултет политичких наука у Београду, а докторирао је на Западном универзитету у Темишвару тезом „Језик мржње – медијско изражавање за време рата у бившој Југославији“.

Био је новинар Румунске националне телевизије и сарадник многих угледних румунских и српских писаних и електронских медија, а истакао се као ратни дописник, видео-новинар, реализатор и телевизијски продуцент.

Корња је објавио више од 500 новинских, радио и телевизијских извештаја, од којих је велики број ТВ репортажа са ратишта у Хрватској, Босни и Херцеговини и са Косова и Метохије.

Поред сталне бриге за медије на српском језику у Румунији, у својој плодној каријери био је и директор Првог програма Телевизије Румуније (ТВР 1) и главни и одговорни уредник Информативне редакције територијалног студија Румунске телевизије у Темишвару.

Рајко Корња говори на промоцији своје књиге „Рат речима. Медијска манипулација од Југославије до Украјине“

Од 2007. године Корња је био стални члан Управног одбора Румунске телевизије, у својству представника мањина.

Аутор је значајних документарних филмова и других медијских пројеката, који ће остати као трајна сведочанства о вековном постојању српског народа, али и других етничких група на простору данашње Румуније.

Објавио је четири књиге на румунском језику: „Косово – тужан косов пој“, „Први рат миленијума“, „Србија, године пацова“, „Језик мржње – медијско изражавање за време рата у бившој Југославији“ и „Медијске манипулације – од Југославије до Украјине“.

Оснивач је Савеза новинара из медија етничких мањина у Румунији (2016).

Рајко Корња биће сахрањен у суботу, 10. јула у Темишвару.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 8. 7. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading