Вјоса Османи: Ако Србија пређе границу са Косовом дочекаће је војска САД

Косово никада није окупирало ничију територију, нити је показало намеру да окупира територију неке друге земље. Косовски територијални интегритет неспоран, уверени смо у сарадњу с Албанијом, каже Османи

Вјоса Османи (Фото: РТС)

Председница Косова Вјоса Османи изјавила је да Србија добро зна да Косово није само и да има јаке савезнике и истакла да ће се Србија, ако покуша да пређе границу са Косовом, “срести се са војницима Сједињених Америчких Држава и других НАТО чланица.”

Османи је у интервјуу за хрватски Експрес, чији део преносимо, говорила “и о Великој Србији и Великој Албанији, женама на Косову и стању у региону”.

Пре нешто више од месец дана учествовали сте самиту Брдо-Бриони, састанку лидера из региона. Циљ састанка је био да се зближе лидери и покаже ЕУ да земље Западног Балкана виде као целину. Тада сте се први пут састали и с председником Вучићем. Председник Зоран Милановић је рекао како је било и повишених тонова, а ваша агенда је названа ‘нешто амбициознијом’. Што се заиста тамо догађало? Разликује ли се по нечему ваше виђење од присутних мушких колега?

Пре свега бих се захвалила председницима и ценим то што су нас председник Борут Пахор и председник Зоран Милановић окупили на самиту Брдо-Бриони. Била је то прилика за свакога од нас да изразимо своја мишљења. По том питању нисам могла наћи различитости с председником Милановићем или Пахором. Такође, с председником Пендаровским или Метом и с неким другим представницима. Међутим, као што је за очекивати, разилазила сам се у мишљењу с председником Александром Вучићем и представником Милорадом Додиком. Презентација коју сам тамо одржала тицала се будућности и како се треба померати напред. Презентација је јавна, свако је може погледати и видети што сам тад рекла.

Нагласила сам како морамо кренути напред, отворити ново поглавље, али најпре морамо затворити оно које је иза нас како бисмо ишли даље. Без тога би било очито да ни у будућности нема правде за жртве Милошевићевог режима. Ја сам јако опрезна с тим да не генерализујем ко је починио злочин и јасно то комуницирам. Међутим, не изгледа ми као да Србија жали за тим делом прошлости коју је створио Слободан Милошевић. Они настављају да славе његов начин размишљања и дела. То значи да су на власти истомишљеници, само користе другачије стратегије. У унутрашњем водству настављају да зависе од тога. С друге стране – споља, приликом састанака и испред медија, причају о миру. Историја нам показује да нема одрживог мира без правде. Из тог разлога сам затражила правду за све цивилне жртве Милошевићевог режима. Назвала сам сукоб бацањем сенке на расветљавање судбина несталих људи. За мене то није политички, него хуманитарни проблем. Чак и ако то није наша дужност као политичара, то је наша дужност као људских бића, наша је морална дужност да донесемо правду на видело, правду за жртве. То је такође српска политичка и морална обавеза, да испред правде одговарају за све почињене злочине на Косову, у Босни и Хрватској. Најбитније је да нам кажу где су нестале особе, како на Косову, тако и у Хрватској. Подједнак је број несталих особа, више од њих 1.600, и те породице желе да знају гдје су њихови вољени. Ране су јако дубоке. Не можемо се претварати да се ништа није догодило. Ја нећу затворити очи и претварати се да тога није било. Из тог разлога кад причамо, наставићемо да тражимо правду без обзира на то колико то Србија одбијала. Верујем да би цео регион требало да покаже разумевање и да нам подршку. Ратови у бившој Југославији које су водили поједини Срби из Милошевићевог режима у то време нису само дотакли Косово, него и све земље около. Зато треба ујединити гласове и проговорити о томе заједно, ако желимо да чујемо за судбине несталих особа и правду за жртве. Без обзира на то каква је реакција, ја ћу наставити да радим свој посао. Мој посао је да представљам људе у Републици Косово. Мој задатак је да тражим правду и говорим истину. Не сметају ми реакције појединаца, јер чиним оно што би требало чинити, представљам људе моје земље. И не само то, чврсто верујем да када говорим истину и тражим правду такође заступам најбоље интересе читавог региона, а не само Косова.

Међународна заједница је захтевала међусобно признавање између Србије и Косова. Наводи се да је успостава дијалога кључна за признавање независности Косова од стране Србије. У којем стадијуму су преговори по том питању? Како је прошао недавни сусрет између премијера Аљбина Куртија и председника Вучића на ту тему?

Када смо код дијалога Србије и Косова, као што знате, на ту тему је одржан један састанак сада у јуну, а други је на распореду 25. јула. Премијер Курти је представљао ставове Косова када долази до регионалне кооперације. Постизање одрживог мира кроз правду такође се повезује уз проблеме права мањина и освјетљавање судбина особа које су нестале. То су биле теме почетног, уводног састанка. Видећемо како ће се ствари одвијати 25. јула. Мислим да је још прерано судити о процесу и износити јасан и финалан закључак. Ми смо јасни по питању наших очекивања и она су идентична онима која се истичу у писму председника Џо Бајдена које је послао. У њему се јасно дефинисано да би овај процес требало да буде усмерен на међусобно признање Косова и Србије. И то је управо оно што очекујемо. У супротном би сав труд био само прилика да Србија напредује и одложи процесе нашег признања, а то време би било неповратно.

Србија се наоружавала протеклих година. У случају да не дође до скорог споразума, а наставе се ‘’повишени тонови’’ – имате ли страх од избијања оружаних сукоба?

Очигледно је да српска војска види Русију као свог главног савезника по питању војне сарадње, али и политике и економије. То отворено и показују. Док су земље региона попут нас или Хрватске спровеле “Дифендер Јуроп 21” вежбу са НАТО и Сједињеним Америчким Државама, Србија је у исто време организовала војне вежбе са Русијом. То је била једина земља у региону која није била присутна у “Дифендер Јуроп 21” под вођством америчке војске. У последње време можемо видети како организују војне вежбе са Русијом и Белорусијом што показује њихову орјентацију. Нисам сигурна шта имају на уму по питању реторике коју користе, али једну ствар знам јако добро: ако пређу границу са Косовом срешће се са војницима Сједињених Америчких Држава и других НАТО чланица. Ми нисмо сами и Србија то добро зна! То су пробали да ураде једном 1999. године. Не мислим да ће хтети да пробају поново.

Причамо о геополитичком контексту. Сан Србије је било ширење територијалних граница на земље региона и стварање Велике Србије. Узмемо ли у обзир да је већина, више од 90 посто становништва Косова албанско, можемо ли претпоставити да је с друге стране могућ циљ стварања Велике Албаније?

Србија је историјски имала сан о Великој Србији и то је узроковало пуно ратова у бившој Југославији. Заправо је тај сан био разлог који је одвео до распада Југославије. Са друге стране Косово никада није окупирало ничију територију, нити је показало намеру да окупира територију неке друге земље. Наша конституција је јасна. Косовски територијални интегритет је неспоран, а у исто време смо уверени у сарадњу с Албанијом. То нам је јако природно, припадамо једној албанској нацији која је живела у две одвојене независне државе. Свакако у њима видимо савезнике по питању чланства у Европској унији. Након што се придружимо ЕУ границе више неће бити важне. Неизоставно је споменути да у овим тренуцима с Албанијом преговарамо о томе како можемо повећати трговинску, културну и образовну сарадњу. Пуно тога може бити учињено. Тренутно за то прилику тражимо унутар албанских институција и сигурни смо како ће споразум о сарадњи бити постигнут. Обе земље су свесне да се сарадња може ширити и повећавати поготово у подручју туризма. Разумемо да је будућност Косова и Албаније као и читавог региона унутар ЕУ.

И сами сте рекли да је након рата било потребно изградити земљу поновно из темеља. Тренутно је више од 60 посто младих људи незапослено. Када гледате у будућност Косова, каква је она? Каква је ваша визија Косова?

Видим јако светлу будућност која чека Косово. Тако видим када сретнем брилијантне младе умова Косова у многим подручјима, посебно подручју информационих технологија. Косово има најмлађу популацију у Европи и самим тим велики потенцијал. Циљ нам је да се помакнемо од политике и дипломатије према успешној економској и трговинској сарадњи и инвестицијама. То нам је од велике важности, а у интересу је Косова и земаља које би уложиле.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 8. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Iz Avganistana( u Bagramu) povukla se vojska USA sa aerodruma u mrkloj noci.Moze se I vama na Kosovu desiti da se probudite a njih nema.Otisli Bez pozdrava.

    11
  2. Избацили смо османлије, избацили Немце, избацићемо и натовце. Сви који не цене наше гостопримство ће да лете! Па ћеш и ти с њима Фљосо!

    10

Оставите коментар