Вјоса Османи: Очекујемо да Србија падне на колена

Вили Брант је једном рекао да када недостају речи, неко треба да падне на колена. Управо то очекујемо од Србије, рекла председница тзв. Косова

Вјоса Османи (Фото: Егнеса Витиа/Викимедија)

Косовска председница Вјоса Османи изјавила да је присуство САД и међународне заједнице неопходно у региону, све док „Србија дестабилизује регион“.

Она је за немачки лист Шпигл рекла и да очекује од Србије да падне на колена.

Османи је истакла да тражи да се пронађу нестали и да српска страна не тематизује злочине Милошевићевог режима и да је то „наслеђе заштићено“, преноси Коха.

„Вили Брант је једном рекао да када недостају речи, неко треба да падне на колена. Управо то очекујемо од Србије – да падне на колена“, рекла је Османи.

Османи је такође негирала оцену немачког часописа да захтеви да се Србија извини за злочине на Косову није допринео ублажавању ситуације и рекла да припада политичкој генерацији на Косову која се без оклевања изражава и на Косову и у спољном свету.

„Тело које је тешко повређено не зарасте шивањем коже на површину. У случају Косова, то значи: Настојим да пронађем нестале жртве рата – то Србија мора прихватити. За разлику од несталих 2000. године, готово трећина нису Албанци. Сви они заслужују правду. Али српска страна не тематизује злочине које је починио Милошевићев режим, и још горе: ово наслеђе је заштићено“. казала је она.

Османи је додала да припада генерацији политичара која се без околишања обраћа јавности, преноси Коха. На констатацију новинара да Османи користи реч геноцид без правне основе, када говори о злочинима Срба, Османи каже да је свесно одабрала тај појам.

Када се ради о раду Специјалног суда, Османи каже да не жели да се меша у његов рад и да Приштина нема шта да крије. „Важно је да нема моралне једнакости између онога што је урадио српски државни апарат и онога што су појединци можда учинили“, рекла је Османи и додала да је извештај Дика Мартија неправедна мрља која прикрива истину.

На констатацију новинара да је бивши председник привремених институција Хашим Тачи „амерички хрт“, она је казала да се не слаже са тим и да ничије име не би требало каљати на тај начин. „Упркос свим политичким разликама које сам имала са Тачијем, нико не би требало да га назива америчким хртом. Тачи је био премијер и председник у историјска времена. Што се тиче односа са САД, они не зависе од особља политичког руководства. Они су посебна веза која нас држи заједно“, рекла је Османи.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 6. 7. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Имамо ми, Вјоса, обичај да поклекнемо како би противника пребацили да тресне на леђа па да му
    згазимо на гркљан.Много си се разграктала и распомамила, неће то на добро да ти изађе.Можеш да се попнеш на црквену куполу и да се окачиш на крст .Да свет види како ви шиптари поштујете споменике које покушавате да представите као своје. Што их палите и рушите , ако су ваши. Прво , као припадник националне мањине научи да се пристојно понашаш. Нису Американци спремни да се због вас хватају за врело гвожђе. Њих занима шта могу да опљачкају и ти не примећујеш да је твој народ тешко озрачен, опљачкан и да се масовно исељава. Пре ће да вас пусте Богу на истину, а онда ћеш морати да полижеш све што си попљувала и да савијеш реп.Времена се мењају , Вјоса, смањи доживљај, од таквих ратних хушкача и лажова страдају невини и они неће да буду само Срби.Објасни после својим сународницима ко те финансирао да бесниш, изазиваш, претиш и да се силиш , кад вас нема довољно да ту силу спроведете.Ви сте сила иза туђе гу-ице. Шта ћете да радите кад се та гу-ица измакне?

Оставите коментар